Studiefinanciering na je 30ste met het levenlanglerenkrediet

boeken lezen

Totdat je 30 jaar oud bent heb je in Nederland recht op studiefinanciering, voor zowel het mbo, hbo als de universiteit. Daarna was het niet meer mogelijk om studiefinanciering aan te vragen, je was dan simpelweg te oud. Gelukkig is daar nu verandering in gekomen na de introductie van het levenlanglerenkrediet. Met het levenlanglerenkrediet heb je de mogelijkheid om geld te lenen van DUO (de overheid) voor je studie- of collegegeld. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk om een opleiding te volgen, ook wanneer je niet direct het geld klaar hebt staan om je studie- of collegegeld te betalen.

Het levenlanglerenkrediet is en blijft een lening en wat je leent moet je uiteraard op een later moment weer terugbetalen. Over het geleende geld moet je rente betalen aan DUO, de rente staat op dit moment (schooljaar 2017-2018) op 0.0%, geld lenen kost je bij DUO dus niks extra’s. Het terugbetalen van je levenlanglerenkrediet start 1 januari, het jaar nadat je je diploma hebt gehaald.

Voorwaarden levenlanglerenkrediet

Om in aanmerking te komen voor het levenlanglerenkrediet van DUO moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je hebt geen recht meer op de reguliere studiefinanciering.
  • Je volgt een voltijd-, deeltijd of duale opleiding aan hbo of universiteit. Of een voltijd bol-opleiding aan het mbo.
  • De opleiding moet erkend zijn door de Nederlandse overheid en Nederlandstalig zijn.
  • Je bent tussen de 30 en 55 jaar oud. Ben je jonger dan 30 jaar? Dan heb je toch recht op het levenlanglerenkrediet wanneer je al een hbo-bachelor of universitaire master hebt afgerond en een 2e opleiding wilt doen aan hbo of universiteit.
  • Je lesgeld mag niet volledig vergoed worden door een andere instantie of persoon, bijvoorbeeld je werkgever of ouders. Wordt het deels voor je betaald? Dan kun je voor het resterende deel levenlanglerenkrediet aanvragen.
Hoeveel en hoe lang mag ik lenen?

Het geld dat je leent bij DUO mag alleen gebruikt worden voor het betalen van je studie- of collegegeld. Je kunt maximaal 10.030,20 euro per jaar voor hbo en universiteit, en 5.685,- euro voor mbo lenen.

In de meeste gevallen heb je de hele duur van je opleiding recht op het levenlanglerenkrediet, meestal is dit 4 jaar. Volg je een deeltijdopleiding aan hbo of universiteit? Dan kun je 1 jaar extra lenen.

Levenlanglerenkrediet aanvragen

Het aanvragen van een levenlanglerenkrediet gaat op dezelfde manier als het aanvragen van studiefinanciering, namelijk via de website van DUO. Log in op “Mijn DUO” met je DigiD en volg de stappen die op het scherm staan voor het aanvragen van een levenlanglerenkrediet.

Vraag het levenlanglerenkrediet ruim van tevoren aan (2-3 maanden voor de start van je opleiding), want DUO heeft de tijd nodig om je aanvraag te controleren en verwerken.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!