Tips overstappen zorgverzekering 2021

Er zijn verschillende basisverzekeringen waar je uit kunt kiezen. Handig om te weten is dat ze allemaal dezelfde zorg vergoeden. Welke zorg vergoed wordt vanuit de basisverzekering wordt namelijk bepaald door de overheid. Waar de behandeling mag plaatsvinden mag je zorgverzekeraar dan weer wel zelf bepalen. Dat zie je terug in de prijs van je basisverzekering. Wil je overal terecht kunnen voor zorg dan betaal je meer dan wanneer je alleen terecht kunt bij gecontracteerde zorgaanbieders. Dit betekent dat je met een budgetpolis dezelfde zorg vergoed krijgt, wel kan het zijn dat je voor die zorg iets verder moet rijden. Wil je hier niet over nadenken? Kies dan voor een zorgverzekering met vrije zorgkeuze. Verderop in dit artikel vind je nog meer tips voor het overstappen van zorgverzekering.

Meest gekozen zorgverzekering  
FBTO126,95 Bekijken
UnitedConsumers VGZ127,45Bekijken
Univé127,45Bekijken
Dit overzicht is met zorg samengesteld. Bij de getoonde zorgpremie is er vanuit gegaan dat er gekozen wordt voor een standaard eigen risico van € 385,-. Een hoger eigen risico betekend een lagere zorgpremie.

Je kunt flink besparen op je zorgverzekering door het verhogen van je eigen risico. Het eigen risico is een standaard bedrag dat je kwijt bent aan de eerste zorg (per kalenderjaar) die je nodig hebt. Door het verhogen van het eigen risico vergroot je de kans dat je meer geld kwijt bent wanneer je zorg nodig hebt. Wel levert het verhogen van het eigen risico een premievoordeel op. Of dit opweegt tegen het risico hangt af van je persoonlijke situatie. Veel jongeren kiezen ervoor om het eigen risico te verhogen, omdat ze er vanuit gaan geen zorg nodig te hebben. 

Tips overstappen aanvullende zorgverzekering

Ga altijd voor jezelf na of een aanvullende zorgverzekering echt nodig is. Het hebben van een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht. Bereken ook altijd of de premie die je gaat betalen voor je aanvullende zorgverzekering wel opweegt tegen de vergoedingen die je kunt krijgen.

De meest gekozen aanvullende zorgverzekeringen zijn die voor de tandarts en fysiobehandelingen. Beide pakketten zijn de afgelopen jaren flink uitgekleed en hierdoor niet altijd meer even voordelig. Heb je bijvoorbeeld nooit gaatjes en ga je alleen voor controle naar de tandarts? Dan is in de meeste gevallen het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering overbodig. 

Bedenktijd overstappen zorgverzekering

Overstappen van zorgverzekering kan 1x per jaar in de periode van 12 november tot 31 december. Heb je spijt van je overstap? Dan heb je 14 dagen (na afsluiten) de tijd om je overstap ongedaan te maken. Dit is zo geregeld in de “Wet Koop op afstand”. Heb je ervoor gekozen om je overstap te annuleren. Zorg er dan wel voor dat je alsnog kiest voor een zorgverzekering. Misschien hebben ze je oude zorgverzekering al opgezegd. Het hebben van een basiszorgverzekering is verplicht. Voor het niet hebben van een zorgverzekering krijg je een boet

Meest gekozen zorgverzekering  
FBTO126,95 Bekijken
UnitedConsumers VGZ127,45Bekijken
Univé127,45Bekijken
Dit overzicht is met zorg samengesteld. Bij de getoonde zorgpremie is er vanuit gegaan dat er gekozen wordt voor een standaard eigen risico van € 385,-. Een hoger eigen risico betekend een lagere zorgpremie.
Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!