Boete als je geen zorgverzekering hebt!

boete geen zorgverzekering

Een zorgverzekering is verplicht in Nederland voor iedereen van 18 jaar en ouder. Tot het moment dat je 18 jaar bent viel je (gratis) onder de zorgverzekering van je ouders of verzorgers. Heb je geen zorgverzekering geregeld als je 18 jaar bent geworden dan loop je het risico dat je beboet wordt door het CAK (Centraal Administratie Kantoor). Hieronder leggen we je uit waarom je een boete kunt krijgen voor het niet hebben van de verplichte zorgverzekering.

Zorgverzekering voor iedereen verplicht

Een zorgverzekering is voor iedereen die 18 jaar of ouder is verplicht in Nederland. Wel moet je hiervoor wonen en/of loonbelasting betalen in Nederland. Dit staat zo geregeld in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Het basisonderdeel van de zorgverzekering is verplicht, dit geldt dus niet voor het aanvullende deel van een zorgverzekering.

18 jaar? Dan heb je één maand de tijd

Wanneer je 18 jaar bent geworden ben je verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Hiervoor heb je één maand de tijd na de dag van je verjaardag. Heb je hierna nog altijd geen zorgverzekering geregeld dan krijg je allereerst een herinneringsbrief van het CAK. Mocht je binnen drie maanden na dagtekening van die brief nog altijd geen zorgverzekering hebben dan krijg je een boete van ruim 410,49 euro.

De eerste boete voor het niet hebben van een zorgverzekering als je 18 jaar bent geworden is dus 410,49 euro. Heb je na (opnieuw) drie maanden na de eerste boete nog altijd geen zorgverzekering dan krijg je opnieuw een boete van  410,49 euro opgelegd. Je kunt dus sowieso twee boetes krijgen van 410,49 euro per stuk voor het niet hebben van een zorgverzekering als je 18 jaar bent.

Laat het zover niet komen en wacht niet de eerste brief van het CAK af. Regel direct een zorgverzekering als je 18 jaar bent geworden. Kijk voor meer informatie over het afsluiten van een zorgverzekering als je 18 jaar oud bent geworden op www.18ennu.nl/zorgverzekering.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!