Tips bij het kopen van je eerste auto

eerste auto

Rijbewijs gehaald? Dan kan je vast niet wachten om je eerste eigen auto te kopen. Waarschijnlijk heb je zoals velen eerst wat maandjes geoefend in de auto van je ouders. Nu je eindelijk het geld bij elkaar hebt gespaard voor de aankoop van je eerste auto ben je als het goed is al op zoek gegaan. Tegenwoordig kan je naast het bezoeken van lokale occasion dealers ook online veel auto’s vinden die te koop staan. Dat wist je waarschijnlijk allemaal al, maar er zijn ook een aantal dingen die je misschien nog niet weet over het kopen van je eerste auto. Om je op weg te helpen hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet. Zodat ook jij snel en veilig de weg op kunt in je eerste eigen auto.

1. Bepaal wat je budget is

Bepaal nog voordat je op zoek gaat naar een auto wat je budget is. Hierbij moet je niet alleen rekening houden met de aankoopprijs, maar ook met de maandelijkse kosten. Per maand ben je namelijk geld kwijt aan een autoverzekering en de wegenbelasting. De hoogte van je autoverzekering hangt onder andere af van je woonplaats en het aantal schadevrije jaren. Hoeveel je kwijt bent aan de wegenbelasting hangt af van het gewicht van het voertuig. Hoe zwaarder je auto hoe meer wegenbelasting je moet gaan betalen. Bereken dit alles nog voordat je overgaat tot de aankoop van je eerste auto.

2. Neem iemand mee en controleer de verkoper

Ga je op pad om auto’s te kijken? Neem dan iemand mee die al eens een auto heeft gekocht, want twee zien meer dan één. Mocht je iemand in je omgeving hebben die bij een garage werkt vraag dan vooral diegene mee. Maak ook altijd een proefrit, zo weet je hoe een wagen rijdt en aanvoelt op de weg. Is de proefrit naar wens? Dan kiezen de meesten ervoor om ook nog even ergens te stoppen om onder de motorkap te kijken hoe het ervoor staat. Check ook altijd nog even de verkopende partij voordat je overgaat tot het kopen van de auto. Dit kan je doen door de ervaringen (reviews) van anderen op te zoeken via Google.

3. Onderhandel altijd over de prijs en check de APK

Autohandelaren zetten altijd hoog in bij de verkoop van een auto. Vergeet dan ook niet te onderhandelen over de prijs, anders betaal je simpelweg teveel. Kan er nog geen euro van de prijs af? Regel dan dat de auto opnieuw APK gekeurd wordt en/of dat de auto een grote beurt krijgt. Dit scheelt jou het eerste jaar weer in kosten. Daarnaast is het sowieso verstandig om te controleren tot wanneer de APK van het voertuig precies loopt. Verloopt deze binnen een paar maanden dan weet je zeker dat je snel weer kosten zult hebben. Neem dit mee in het budget dat je van tevoren hebt vastgesteld.

Vergeet ook je autoverzekering niet te regelen!

Heb je een auto gekocht en staat hij inmiddels op je naam? Regel dan direct je autoverzekering. Voor veel jongeren lijkt het voordelig om de auto op de naam van hun ouders te zetten en zo te profiteren van hun schadevrije jaren. Echt handig is dat niet, want zo bouw je zelf geen schadevrije jaren op. De verzekering van je auto regel je tegenwoordig heel eenvoudig online. Er zijn allerlei tools te vinden om uit te komen op de best passende autoverzekering voor jouw nieuwe aankoop!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!