Studenten ov aanvragen

studenten ov aanvragen

Met een studentenreisproduct, ook wel studenten ov genoemd, kan je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Het studentenreisproduct is bedoeld om te reizen tussen je kamer, opleiding en thuis. Voordat je kunt genieten van het gratis of met korting reizen moet je eerst studiefinanciering aanvragen. Tijdens het aanvragen van je studiefinanciering vraag je namelijk ook je studentenreisproduct aan. Een studenten ov aanvragen lijkt voor veel studenten een hele opgave, maar is in werkelijkheid zo geregeld. De verwerking van je aanvragen kan een aantal weken duren. Vraag je studentenreisproduct dan ook ruim op tijd aan.

Waar kan ik het studentenreisproduct aanvragen?

Een studenten ov aanvragen doe je bij DUO, meestal tijdens het aanvragen van je studiefinanciering. Toch is het ook mogelijk om alleen het studentenreisproduct aan te vragen. Dit doe je door in te loggen op de website van DUO en vervolgens te kiezen voor het aanvragen van studiefinanciering. Tijdens je aanvraag kan je ervoor kiezen om geen lening aan te gaan en alleen je studenten ov aan te vragen. Er wordt dan wel gesproken over het aanvragen van studiefinanciering, maar feitelijk vraag je alleen je studentenreisproduct aan.

Regel ondertussen ook direct een persoonlijke OV-chipkaart. Deze heb je nodig om later je reisproduct aan te kunnen koppelen.

Studenten ov met een week- of weekendabonnement?

Tijdens het aanvragen van je studentenreisproduct moet je kiezen tussen een week- of weekendabonnement. Standaard is dit een weekabonnement, maar je kunt altijd kosteloos wisselen naar een weekendabonnement via de website van DUO. Met een weekabonnement reis je gratis van maandag t/m vrijdag (feestdagen uitgezonderd) en met een weekendabonnement reis je gratis van vrijdagmiddag tot zondagnacht (en alle feestdagen). De overige dagen dat je geen recht hebt op gratis reizen krijg je wel korting op je reis.

Reisproduct aangevraagd? Nu koppelen en ophalen!

Nadat je jouw studentenreisproduct hebt aangevraagd moet je wachten op een welkomstbrief van studentenreisproduct.nl. Normaal gesproken ontvang je deze brief binnen één week na aanvraag of 6 weken voordat je reisproduct ingaat. In deze welkomstbrief staat hoe je het studentenreisproduct kunt koppelen aan jouw persoonlijke OV-chipkaart. Vervolgens moet je naar een ophaalautomaat om het reisproduct op je OV-chipkaart te zetten. Pas als je al deze stappen hebt doorlopen kan je gratis of met korting gaan reizen in het openbaar vervoer.

Wil je weten hoe het zit met het reizen tijdens schoolvakanties? Hier lees je alles over het reizen met je studentenreisproduct tijdens vakanties.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!