Studenten krijgen volgend jaar allemaal dezelfde studietoeslag

studietoeslag voor studenten

Goed nieuws voor studenten met een beperking! De studietoeslag die ze kunnen krijgen vanuit de gemeente wordt voor iedereen gelijk. Nu is het nog zo dat iedere gemeente zelf mag bepalen hoe hoog de bijdrage is voor studenten met een beperking. Nu nog krijgen studenten met een beperking in de gemeente Heerle bijvoorbeeld slechts 30 euro per maand en studenten die wonen in Enschede 300 euro per maand. Niet echt eerlijk en gelukkig gaat dit veranderen per 1 april 2022.

Individuele studietoeslag voor studenten met een beperking

Wie studiefinanciering ontvangt en door zijn beperking niet kan bijverdienen heeft na het voldoen aan een aantal voorwaarden recht op studietoeslag. Deze toelage kan aangevraagd worden bij de gemeente waar je woont. Tot 1 april 2022 mogen gemeentes zelf bepalen hoe hoog deze toelage precies is. Met als resultaat dat een student die woont in bijvoorbeeld Heerle (30 euro) veel minder krijgt dan een student in Utrecht (304 euro). Na 1 april 2022 moet de studietoelage voor alle studenten met een beperking in Nederland gelijk zijn.

Hoeveel studietoeslag kan ik krijgen?

Tot 1 april 2022 bepaalt de gemeente waarin je woont hoe hoog de toelage is die je kunt krijgen. Hierna hebben alle studenten recht op dezelfde toelage. Het maakt dan dus niet meer uit in welke gemeente je woont. Een student vanaf 18 jaar heeft recht op 150 euro per maand en vanaf 21 jaar wordt dat 300 euro per maand. Je hebt recht op deze toelage zolang je recht hebt op studiefinanciering, niet teveel eigen vermogen hebt en in het bezit bent van een medische verklaring. Het aanvragen van deze toeslag doe je ook na 1 april 2022 nog steeds bij de gemeente, ook zorgen zij voor de verdere beoordeling van je aanvraag en het uitbetalen ervan. Verandert er iets in je situatie? Geef dit dan direct door aan de gemeente, dit kan namelijk invloed hebben op je studietoeslag. Zo voorkom je schulden en het later moeten terugbetalen van je teveel ontvangen toeslag.

Hulp nodig bij het aanvragen?

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van je individuele studietoeslag? Dan kan je met deze hulpvraag terecht bij de gemeente waar je woont. Zij kunnen je namelijk helpen bij het aanvragen van deze toelage. Er zullen ongetwijfeld andere partijen zijn die je kunnen helpen bij de aanvraag, maar deze hulp is meestal niet gratis.

Vergeet ook niet te checken of je naast deze studietoeslag en studiefinanciering ook recht hebt op zorgtoeslag. Zorgtoeslag ontvang je niet automatisch. Lees hier meer over het aanvragen van zorgtoeslag.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!