Stoppen met je studie?

Toen je begon aan je studie leek het allemaal nog erg leuk, maar wat nou als je er op een gegeven moment achter komt dat je wilt stoppen met je studie? Het kan iedereen gebeuren en je hoeft je er dan ook niet voor te schamen. Bespreek je twijfel dan ook altijd met je ouders en studiebegeleider, zij kunnen je helpen en misschien wel je twijfels wegnemen of met het vervolg traject helpen. Want zomaar stoppen met studeren is niet verstandig. Denk daarom altijd na over je volgende studie en hoe je deze overstap kunt gaan regelen. Hieronder vind je alle tips en zaken die je moet regelen wanneer je wilt gaan stoppen met je studie.

  1. Praat met je Studieloopbaanbegeleider Studieloopbaanbegeleiders zijn er niet zomaar en kunnen je helpen bij het maken van dit soort belangrijke keuzes. Bespreek daarom je studieplannen met je studieloopbaanbegeleider. Hij of zij kan je voorzien van goede tips en begeleiden bij het vervolgtraject naar een nieuwe studie.
  2. Zet je studiefinanciering stop Ben je van plan om te stoppen met je opleiding? Zet dan je studiefinanciering op tijd stop. Dit kun je zelf eenvoudig doen door in te loggen op duo.nl. Vergeet ook niet je studentenreisproduct stopt te zetten, dit kun je regelen bij een ophaalautomaat.
  3. Vraag je lesgeld terug Heb je al college- of cursusgeld betaald? Dan kun je deze terug vragen over de maanden die je niet meer studeert. Hoe je dit kunt regelen kun je navragen aan je studieloopbaanbegeleider of terugvinden op de website van je (hoge)school.
  4. Ga op zoek naar een nieuwe studie Wist je dat je er meerdere instroommomenten zijn in een jaar? Hierdoor kun je dus eenvoudig overstappen naar een andere studie. Ook hiervoor kun je de hulp vragen van je studieloopbaanbegeleider. Ben je er nog niet uit wat je wilt gaan doen? Doe dan eens een studiekeuzetest, bijvoorbeeld die van 123test.nl.
  5. Geef je nieuwe studie door Heb je een nieuwe studie gevonden, sta je ingeschreven en ga je binnenkort van start? Geef dit dan door aan het DUO en eventueel Studielink. Je hebt in de meeste gevallen namelijk nog altijd recht op studiefinanciering, met aftrek van de maanden die je al ontvangen hebt natuurlijk.

Naast deze tips en zaken die je moet regelen als je wilt gaan stoppen met je studie is er nog een optie om toch door te gaan met studeren. Heb je er namelijk al eens over nagedacht om dezelfde opleiding een niveau lager te gaan volgen? In de meeste gevallen krijg je dan minder theorie en meer praktijk. Mocht de praktijk meer jouw ding zijn, dan is dit misschien wel de oplossing. Heb je zelf nog wat tips of ben je een echte ervaringsdeskundige? Laat je tips en tricks dan hieronder in een reactie achter!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!