Heb ik recht op een stagevergoeding?

Wanneer je stage moet gaan lopen hoopt iedere stagiaire op een stagevergoeding. Helaas is een stagevergoeding niet verplicht en hoeft het stagebedrijf je dus niet te betalen voor je stage. Als stagiaire draai je al snel mee als volwaardige collega en het voelt dan ook meestal oneerlijk dat je hiervoor geen beloning ontvangt. Toch zijn er steeds meer stagebedrijven die wel een stagevergoeding betalen aan hun stagiaires, in sommige gevallen staat dit zelfs in de cao.

Krijg je toch een stagevergoeding dan ligt deze meestal tussen de € 200,- en € 300,-, vaak hangt de hoogte ook af van het aantal stage-uren en de hoogte van je opleidingsniveau. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde stagevergoeding per opleidingsniveau.

Stagevergoeding mbo
  • Loop je 4 dagen stage dan krijg je meestal rond de € 180,- per maand
  • Loop je 5 dagen stage dan krijg je meestal rond de € 225,- per maand
Stagevergoeding hbo/wo
  • Voor een hbo-stage krijg je meestal tussen de € 130,- en € 225,- per maand
  • Voor een afstudeerstage krijg je meestal tussen de € 225,- en € 450,- per maand
  • Voor een wo-stage krijg je meestal tussen de € 225,- en € 450,- per maand

De bedragen zoals hierboven te zien zijn is een gemiddelde van de stagevergoedingen die uitbetaald worden. Let op: een stagebedrijf is niet verplicht om een stagevergoeding te geven. Staat het in de cao van het bedrijf waarvoor je gaat werken dan heb je hier uiteraard wel recht op.

Naast het controleren of je volgens de cao een stagevergoeding krijgt is het ook verstandig om in de gaten te houden of je misschien wel recht hebt op een onkosten- en/of reiskostenvergoeding. Dit zijn vaak weer extra kosten die je kwijt bent tijdens je stage en (gedeeltelijk) terug kunt krijgen van het stagebedrijf.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!