Minderjarig en studiefinanciering in het hoger onderwijs

We krijgen veel vragen binnen van studenten en hun ouders over het minderjarig zijn en studiefinanciering in het hoger onderwijs (hbo en universiteit). Want vanaf welke leeftijd heb je nou eigenlijk recht op studiefinanciering wanneer je een hbo-opleiding volgt? We hebben het uitgezocht en leggen hieronder uit hoe het precies zit met studiefinanciering en nog geen 18 jaar oud zijn in het hoger onderwijs.

Vanaf welke leeftijd recht op studiefinanciering in het hoger onderwijs?

Voor het ontvangen van studiefinanciering en dus ook een studentenreisproduct geldt voor het hoger onderwijs geen minimumleeftijd. Dus ook als je nog minderjarig bent heb je gewoon recht op studiefinanciering en alle bijkomende dingen, zoals gratis reizen met het openbaar vervoer. Ben je nog geen 18 jaar oud? Dan heb je het eerste kwartaal na de start van je studie recht op studiefinanciering. Start je bijvoorbeeld 1 september met je studie en ben je nog minderjarig, dan heb je per 1 oktober recht op studiefinanciering.

Goed om te weten is dat studiefinanciering en kinderbijslag niet samen gaan. Wanneer je studiefinanciering hebt aangevraagd stopt de kinderbijslag. Je ouders ontvangen normaal gesproken kinderbijslag tot dat je 18 jaar oud bent. Het bedrag dat je krijgt aan studiefinanciering is in de meeste gevallen hoger dan de kinderbijslag. Overleg altijd eerst met je ouders voordat je studiefinanciering aanvraagt wanneer je nog geen 18 jaar oud bent.

DUO adviseert altijd om studiefinanciering drie maanden voor aanvang van de studie aan te vragen, dit geldt ook voor minderjarige studenten in het hoger onderwijs.

[button color=”orange” size=”medium” link=”https://www.18ennu.nl/studiefinanciering-aanvragen/” icon=”” target=”true”]Studiefinanciering aanvragen[/button]
Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!