Ov-chipkaart kwijt of stuk? Dit moet je doen!

Voor veel studenten is het een herkenbaar verhaal. Je stopt je ov-chipkaart in je broekzak na het inchecken en bij het uitchecken kom je erachter dat deze gescheurd of gebroken is. Dat is flink balen, want een kapotte ov-chipkaart is onbruikbaar. Het meest vervelende is dat je de volgende dag waarschijnlijk weer met het openbaar vervoer (naar school) moet reizen. Om je snel weer op weg te helpen met het openbaar vervoer hebben we de stappen die je moet doorlopen met een kapotte ov-chipkaart hieronder voor je op een rijtje gezet.

Dit moet je doen als je persoonlijke ov-chipkaart kapot is:
  1. Maak melding van je kapotte ov-chipkaart via je ov-chipaccount.
  2. Je ov-chipkaart wordt vervolgens geblokkeerd.
  3. Vraag direct een vervangende kaart aan!
  4. Binnen 3 werkdagen ontvang je jouw nieuwe persoonlijke ov-chipkaart (inclusief studentenreisproduct) thuis.
  5. Om ervoor te zorgen dat je de komende 3 dagen kunt reizen met het openbaar vervoer vraag je direct een tijdelijk studentenreisproduct aan.
  6. Je tijdelijke studentenreisproduct kun je na een uur ophalen bij een ophaalautomaat.

Nadat je al deze stappen hebt doorlopen kun je na een uur dus alweer gratis reizen met je studentenreisproduct. Het laten vervangen van je ov-chipkaart kost je in de meeste gevallen 11 euro. Mocht de klantenservice van de ov-chipkaart vaststellen dat je kaart buiten je schuld om kapot is gegaan dan kost het vervangen van je ov-chipkaart je niks.

Ov-chipkaart kwijt?

Ben je jouw persoonlijke ov-chipkaart kwijtgeraakt? Ook dan is het belangrijk dat je deze snel laat blokkeren via je ov-chipaccount. Zo kun je er namelijk voor zorgen dat het saldo dat je nog op je ov-chipkaart had staan terug wordt gestort op je rekening. Wanneer je jouw ov-chipkaart kwijt bent volg je dezelfde stappen als wanneer je ov-chipkaart stuk is.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!