Online huurtoeslag aanvragen!

Je kent het wel, uit huis en op kamers of zelfs al een huurwoning. Dat is een grote verantwoordelijkheid en kost een hoop geld. In verhouding tot je inkomen kun je dan ook een hoop geld kwijt zijn aan de huur. Om je daar in tegemoet te komen heeft de overheid iets bedacht, namelijk de huurtoeslag.

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je huurt een zelfstandige woonruimte. Dit houdt in dat je beschikt over een eigen woon(slaap)kamer met een eigen (complete) keuken en een toilet met waterspoeling.
  • Op het adres waar je woont staan alleen jij en/of je partner/medebewoner ingeschreven. Eventuele onderhuurders mogen hier wel ingeschreven staan.
  • Je (gezamenlijke) inkomen en huurprijs zijn niet te hoog.
  • Je hebt geen voordeel uit sparen en beleggen.

Voldoe je aan alle voorwaarden dan kun je dus in aanmerking komen voor huurtoeslag. In het meest gunstigste geval heb je recht op de maximale huurtoeslag. Het bedrag wat je kunt krijgen neemt met elke euro die je meer betaalt aan huur af. Ook een goed salaris heeft nadelen voor de hoogte van je huurtoeslag. Om je een beter beeld te geven van wat je kunt krijgen aan huurtoeslag hebben wij hieronder een voorbeeldberekening gemaakt.

Voorbeeld: Kevin is een student van 19 jaar oud. Heeft geen toeslagpartner en woont alleen in een appartement, hiervoor betaalt hij € 300,- p/m aan kale huur en € 30,- aan servicekosten. Zelf verdient hij zo’n € 1000,- p/m (dat is € 12000,- op jaarbasis). Kevin heeft recht op € 97,- aan huurtoeslag

Helaas gaat de overheid steeds minder bijdragen aan zorg en huurkosten, dit komt door de vele bezuinigingen. Daarnaast is het handig om te weten dat alle toeslagen 100% inkomsten afhankelijk zijn. Verdien je boven de norm dan ontvang je met iedere euro die je hierboven verdient minder tot misschien zelfs geen toeslag. Het aanvragen of berekenen van de toeslagen doe je met je DigiD simpel en snel via toeslagen.nl. In nog geen 10 minuten is het aanvraagt en kun jij je weer bezig houden met de dingen die je echt belangrijk vindt!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!