Vuurwerkschade aan je auto?

Elk jaar opnieuw lees je het wel in de krant en/of komt het in het nieuws voorbij, vuurwerkschade aan vuilnisbakken, bankjes en auto’s. Nu maken de meeste mensen zich niet zo druk als het om vuurwerkschade gaat aan openbare prullenbakken of bankjes, maar wat nou als je auto vuurwerkschade oploopt? Wie kan je verantwoordelijk houden voor vuurwerkschade aan je auto en wie gaat de schade aan je auto door vuurwerk eigenlijk betalen? Wij zochten voor je uit of dit binnen een autoverzekering valt of dat de schade door vuurwerk aan je auto voor eigen rekening is.

Wordt vuurwerkschade aan mijn auto vergoed?

Goed nieuws, want in de meeste gevallen wordt vuurwerkschade aan je auto gewoon vergoed middels je autoverzekering. Hierbij maakt het niet uit of je een dure of goedkope autoverzekering hebt. Wel moet je een WA beperkt casco autoverzekering of een allrisk autoverzekering hebben, met alleen een WA verzekering krijg je namelijk geen schade toegebracht door anderen vergoed. Toch zijn er uitzonderingen op de regel. Is je auto namelijk met opzet beschadigd doordat er bijvoorbeeld een vuurpijl in je uitlaat is gestopt? Dan valt deze schade onder het kopje vandalisme en dit wordt alleen vergoed als je een allrisk autoverzekering hebt.

Het slechte nieuws is wel dat vuurwerkschade laten verhelpen door je autoverzekering invloed heeft op je schadevrije jaren. Je kunt er dan ook voor kiezen om kleine schades met gereedschap van mastertools.nl zelf te verhelpen. Reken voor jezelf altijd eerst uit wat goedkoper is, de schade te laten repareren door je verzekeraar of het zelf (laten) repareren van de schade. Brandschade gaat trouwens bijna nooit ten koste van je schadevrije jaren.

Vuurwerkschade voorkomen aan je auto

Het beste wat je kunt doen is natuurlijk vuurwerkschade voorkomen aan je auto. Dit kan je bijvoorbeeld doen door je auto te stallen in een afgesloten parkeergarage of onder je eigen carport. Het wegzetten van je auto in een parkeergarage kost je voor die ene nacht misschien dan wel een paar tientjes, maar het kan je ook een hoop ellende besparen. Is er geen parkeergarage open en heb je dus niet de mogelijkheid om je auto veilig weg te zetten? Dan kan je ervoor kiezen om je auto op een wat rustigere plek in de wijk weg te zetten. Ook je auto onder een boom neerzetten is misschien een betere optie, want er is niemand die vuurwerk afsteekt onder een boom en brandend vuurwerk kan zo moeilijker op je auto terecht komen. Dit maakt de kans op vuurwerkschade aan je auto kleiner.

Wij wensen je in ieder geval een fijne oudejaarsavond en het beste voor 2020, natuurlijk met een vuurwerkschadevrije auto!  

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!