Minderjarige mbo-studenten hebben recht op een studentenreisproduct!

1 januari 2017 is het zover en hebben alle minderjarige mbo-studenten recht op gratis reizen met het openbaarvervoer. Om straks gebruik te kunnen maken van het gratis reizen moet je eerst het studentenreisproduct aanvragen bij DUO. Nog voordat je dit doet is het handig om te weten welke voorwaarden er hangen aan het hebben en gebruikmaken van een studentenreisproduct. Want is het echt gratis en wat als je eerder stopt met studeren?

Is het studentenreisproduct gratis?

Wanneer je een mbo niveau 1 of 2 volgt is het studentenreisproduct sowieso gratis. Volg je een mbo niveau 3 of 4 opleiding dan is het studentenreisproduct onderdeel van een prestatiebeurs. Dit betekent dat je binnen 10 jaar een opleiding moet afronden om je studentenreisproduct voor niks te krijgen. Volg je een bbl-opleiding dan heb je geen recht op het studentenreisproduct, omdat de kosten van vervoer meestal vergoed wordt door je werkgever.

En hbo-studenten dan?

Ben je minderjarig en volg je een hbo of universitaire opleiding? Dan heb je recht op zowel studiefinanciering als een studentenreisproduct. Dit in tegenstelling tot mbo-studenten, zij hebben alleen recht op een studentenreisproduct. Ontvang je als hbo-student studiefinanciering en/of studentenreisproduct dan hebben je ouders geen recht meer op kinderbijslag. Ouders van mbo-studenten behouden wel gewoon de kinderbijslag.

Vraag je studentenreisproduct op tijd aan!

DUO zegt voor een aanvraag van studiefinanciering en/of studentenreisproduct gemiddeld 3 maanden nodig te hebben. Ze moeten namelijk niet alleen je aanvraag verwerken en beoordelen, maar ook het studentenreisproduct daadwerkelijk voor je klaarzetten. Wil je 1 januari 2017 direct gebruik maken van je reisproduct vraag hem dan nog voor 1 oktober 2016 aan. Ben je al te laat? Ook dan kun je hem gewoon nog aanvragen, maar de kans bestaat dat alles dan pas na 1 januari 2017 geregeld is.

Minderjarige mbo-studenten vragen hun studentenreisproduct aan via de website van DUO. Om het je makkelijker te maken, klik op de link hieronder een vraag hem vandaag nog aan!

[button color=”orange” size=”medium” link=”https://www.duo.nl/particulier/footer/service/studentenreisproduct/index.jsp” icon=”” target=”true”]Reisproduct aanvragen bij DUO[/button]
Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!