Meer bewegen en studeren: hoe vind je de juiste balans?

fitness

Het academiejaar loopt alweer bijna ten einde. Op veel universiteiten is alweer bijna het laatste semester van start gegaan. Dat betekent voor veel studenten ook dat er weer hard geblokt moet gaan worden. Zeker wanneer je dit jaar met vlag en wimpel wilt behalen. Helaas ontbreekt het hierdoor vaak ook aan tijd. Naast de meetings met klasgenoten, het studeren, stage lopen en wellicht nog altijd het volgen van enkele online lessen, blijft er nog maar weinig over om ook echt aan de gezondheid te denken. Wel heel belangrijk.

Een gezonde levensstijl draagt bij aan een hoger concentratievermogen en indirect dus ook op een beter studieresultaat. Daarom is het juist voor studenten zo belangrijk dat ze voldoende blijven bewegen en gezond eten. Maar hoe zorg je voor voldoende beweging als student? Hoe vind je hier de tijd voor? En hoe vind je uiteindelijk de juiste balans?

Kies voor een sportschool met ruime openingstijden

Nu de meeste coronamaatregelen zijn opgeheven, zien we tevens dat veel sportscholen weer hun ‘oude’ openingstijden oppakken. Dit zijn in veel gevallen zeer ruime openingstijden om zo iedereen de mogelijkheid te bieden om te kunnen sporten. Er zijn zelfs sportscholen in de grote steden die 24/7 open zijn. Zelfs midden in de nacht kun je hier terecht om te sporten. Groot voordeel hiervan is dat je dus geheel zelf kunt bepalen wanneer het jou het best uitkomt om te sporten. Dit kan zowel voor als na het studeren zijn. Vind jouw sportschool in Breda dan ook door met name op de openingstijden te letten. Zo weet je zeker dat er altijd een momentje is waarbij het jóu goed uitkomt om te sporten.

Sport samen

Vaak is ‘geen tijd’ maar een relatief begrip. Heb je vaak wel tijd om nog even na het studeren af te spreken met vrienden? Even te ‘bubbelen’ om het weekend in te luiden? Spreek dan nu eens af om samen eerst een uurtje te gaan sporten en eventueel daarna nog even op het terras neer te ploffen. Dat zorgt niet alleen voor meer motivatie, maar is ook nog eens heel gezellig. Bovendien is samen sporten vrijwel altijd leuker dan alleen. Misschien kun je er zelfs een gezamenlijke studiesessie van maken om elkaar tijdens het sporten te overhoren.

Kies voor een sport die je écht leuk vindt

Heb je zelf een hekel aan sporten? Dan heb je waarschijnlijk de juiste sport nog niet gevonden. Als je het niet leuk vindt om te doen, is de kans heel groot dat je snel de handdoek in de ring gooit. Daarom is het belangrijk om naar een sport te zoeken die écht bij jou past. Op die manier wordt het een stuk gemakkelijker om het vol te houden.

Geen idee wat bij jou past? Vraag dan enkele proeflessen aan bij diverse sportclubs of ga zelf op onderzoek uit met individuele sporten. Neem de tijd om de sport te vinden die bij je past. Dat zal veel voldoening geven.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!