3 belangrijke verzekeringen als je op kamers gaat

verzekeringen op kamers

Start je binnenkort met een studie in een stad die op grote afstand van jouw woonplaats ligt? Dan is de kans groot dat je op kamers gaat. Je hoeft dan namelijk niet iedere dag op en neer te reizen. Als je al een kamer gevonden hebt, kun je vast en zeker niet wachten om hier jouw intrek in te nemen. Voordat je op kamers gaat, moet je alleen wel zorgen dat je goed verzekerd bent. Uit ervaring weten we dat studenten lang niet altijd de juiste verzekeringen afsluiten. Om te voorkomen dat jou dit overkomt, zetten we in deze tekst 3 belangrijke verzekeringen op een rijtje voor als je op kamers gaat.

1. Zorgverzekering

Als je een vroege leerling bent, ben je mogelijk nog geen 18 jaar als je op kamers gaat. Je valt dan nog onder de zorgverzekering van je ouders. Word je binnenkort 18? Dan moet je zelf een zorgverzekering kiezen. Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder is namelijk wettelijk verplicht om deze verzekering af te sluiten. Je moet minimaal de basisverzekering kiezen, maar je kunt je ook aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld fysiotherapie of de tandarts.

Wil je als student een zorgverzekering afsluiten? Dan wil je hier ongetwijfeld niet te veel voor betalen. Logisch, want in dat geval blijft er meer geld over voor andere dingen. Als je op kamers zit, kun je het geld dat je bespaart mogelijk zelfs goed gebruiken. Wanneer wilt besparen op jouw zorgverzekering, raden wij je aan een vergelijking te maken. Hier kun je het beste een vergelijkingssite voor gebruiken. Zo’n site helpt je namelijk om binnen de kortste keren de goedkoopste zorgverzekering voor een 18 jarige te vinden.

2. Inboedelverzekering

In tegenstelling tot een zorgverzekering is een inboedelverzekering niet verplicht. Omdat je premie betaalt voor zo’n verzekering, besluit je hem mogelijk niet af te sluiten. Zonde, want als student heb je wel degelijk baat bij een inboedelverzekering. Waarom? Omdat je hiermee jouw inboedel verzekert voor schade door onverwachte gebeurtenissen. Hierbij kun je denken aan storm, water, brand of diefstal. Afzonderlijk kosten de spullen in jouw kamer misschien niet bijzonder veel, maar gezamenlijk vertegenwoordigen ze waarschijnlijk een behoorlijke waarde. Reden genoeg om een inboedelverzekering af te sluiten als je op kamers gaat. Als student kun je bij de meeste verzekeraars overigens korting krijgen op deze verzekering. Hierdoor kost een inboedelverzekering je vaak slechts een paar euro per maand.

3. Aansprakelijkheidsverzekering

Tot slot is een aansprakelijkheidsverzekering belangrijk als je op kamers gaat. Toch hoef je deze verzekering niet altijd zelf af te sluiten. Wanneer je ouders een aansprakelijkheidsverzekering hebben, je nog geen 27 jaar oud bent en uitwonend bent en studeert val je namelijk onder de dekking van hun verzekering. Check daarom eerst of je ouders deze verzekering hebben afgesloten. Is dit niet het geval? Sluit hem dan wel zelf af. Je bent dan namelijk verzekerd voor schade die je aan (spullen van) anderen veroorzaakt. Net als voor een inboedelverzekering geldt ook voor een aansprakelijkheidsverzekering dat dit je slechts een paar euro per maand kost.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!