Lesgeld of collegegeld betalen?

Wanneer je 18 jaar of ouder bent heb je niet alleen recht op studiefinanciering maar wordt er ook van je verwacht dat je meebetaalt aan de kosten van je opleiding of studie. Meestal is het bedrag aan studiefinanciering dat je ontvangt niet gelijk aan de bijdrage die je moet gaan betalen aan je opleiding of studie. Daarom is het verstandig om naast je studie op zoek te gaan naar een bijbaantje om de extra kosten te kunnen betalen. De afgelopen jaren is er vooral voor de hbo- en de universitaire-studenten veel veranderd op het gebied van studiefinanciering. Zo bestaat de basisbeurs niet meer en wordt er van je verwacht dat het studievoorschot dat je ontvangt later weer wordt terugbetaald. Volg je een opleiding op mbo-niveau dan profiteer je nog wel van de voordelen van studiefinanciering. Hoeveel je nou precies moet bijdragen aan de kosten van je opleiding of studie hangt o.a. af van je studieniveau en richting. Maar betaal je als student nou lesgeld of collegegeld en hoe hoog zijn deze bedragen? Het zit zo.

Op het mbo betaal je lesgeld Lesgeld betaal je als je op 1 augustus nog voordat het nieuwe studiejaar begint 18 jaar of ouder bent. Word je pas na 1 augustus 18 jaar oud? Dan betaal je nog geen lesgeld. Voor het schooljaar 2015-2016 betaal je € 1.131,- aan lesgeld en voor het schooljaar 2016-2017 is dit € 1.137,-.

Op het hbo en de universiteit betaal je collegegeld Collegegeld betaal je als je een studie volgt aan de hogeschool of universiteit. Aan het betalen van collegegeld zit geen leeftijdgrens iedereen die een studie volgt aan een hogeschool of universiteit betaalt collegegeld. Voor het studiejaar 2015-2016 betaal je € 1.951,- aan collegegeld en voor het studiejaar 2016-2017 is dit € 1.984,-.

Maak je geen zorgen na het zien van deze bedragen want het lesgeld of collegegeld kun je meestal in delen betalen. Hoe je lesgeld of collegegeld moet gaan betalen krijg je te horen van het DUO. Ook voor het aanvragen van studiefinanciering en een studentenreisproduct moet je bij het DUO zijn. Alles over studiefinanciering en hoe je studiefinanciering en een studentenreisproduct kunt aanvragen lees je natuurlijk hier, op 18ennu.nl.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!