Zwartwerken is geen goed idee

Zwartwerken betekent dat je werkgever geen premies afdraagt en belastingen betaalt. Wettelijk gezien is zwartwerken verboden in Nederland en dan ook zeker niet aan te raden. Wanneer je bijvoorbeeld zwart werkt en je krijgt een conflict met je werkgever dan heb je geen poot om op te staan. Je kunt dan nergens terecht met je probleem en je werkgever trekt dan altijd aan het langste eind. Daarnaast ben je als je zwart werkt niet verzekerd. Wat nou als je op je werk bijvoorbeeld je been breekt? Dan ben jij diegene die voor de ziektekosten opdraait, omdat het gebeurd is terwijl je onverzekerd werkt. Met zwartwerken houd je waarschijnlijk wel meer salaris over, maar het weegt niet op tegen alle risico’s die je loopt.

Zwartwerken kan je een boete opleveren van ruim € 1100,- exclusief de loonbelastingen die je nog verschuldigd bent aan de belastingdienst. Werkgevers krijgen wanneer zij betrapt worden op illegale werknemers een boete van € 8000,- exclusief de verschuldigde premies.

Hoe herken ik of ik zwart werk?

Ontvang je geen salarisstrookje, heb je geen contract en/of krijg je geld handje contantje? Dan werk je waarschijnlijk zwart en dat is strafbaar. Krijg je wel netjes een salarisstrookje waarop al je gewerkte uren staan? Dan werk je wit en hoef je je nergens zorgen over te maken.

Eens in de zoveel tijd een heitje voor een karweitje doen voor de buurvrouw of je oma valt niet onder zwartwerken en kun je dus gewoon rustig blijven doen!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!