Ins en outs nul-urencontract

Ze zijn mateloos populair en als jongere zijnde kom je niet aan de bak zonder ermee in te stemmen, een nul-urencontract. Met een nul-urencontract ben je een oproepkracht en heb je dus geen vaste werkuren per week. Je wordt simpelweg opgeroepen door je baas wanneer er werk is en hij je nodig heeft. Hierdoor kan het zomaar zo zijn dat je de ene week veel mag komen werken en de andere week niks hoort van je baas. Doordat de nul-urencontracten steeds populairder worden bestaat er ook steeds meer onduidelijkheid over. Veel jongeren weten namelijk niet wat een nul-urencontract precies inhoudt en waar ze recht op hebben. Om het je allemaal wat duidelijker te maken hebben we hieronder alle belangrijke weetjes rondom een nul-urencontract voor je op een rijtje gezet. Zodat je zeker weet dat je alles uit dat nul-urencontract haalt!

Wist je dat..?

  • Je met een nul-urencontract geen afspraken gemaakt hebt over het aantal uren dat je moet werken.
  • Je een oproep tot werken alleen mag weigeren als je een goede reden hebt.
  • Alleen de uren die je werkt worden uitbetaald, meestal de maand nadat je gewerkt hebt.
  • Wanneer je minder dan 15 uur per week werkt je per keer dat je wordt opgeroepen door je baas recht hebt op de uitbetaling van minimaal drie werkuren. Ook wanneer je na één uurtje al naar huis wordt gestuurd.
  • Met een oproepcontract met urengarantie in je contract staat hoeveel uur je minimaal werkt. Het aantal maximale uren staat soms ook in je contract. Daarnaast moet je baas het aantal minimale uren altijd uitbetalen, ook als je deze uren niet hebt gewerkt. En alle niet-gewerkte uren per week niet later verplicht ingehaald moeten worden.
  • Op dagen dat je bent ingeroosterd en onverwachts ziek bent deze uren toch uitbetaald krijgt. Let wel op, want in sommige cao’s staat dat de eerste twee dagen voor jezelf zijn en dus niet uitbetaald hoeven te worden.
  • Je recht hebt op het minimumloon en vakantiegeld, over je gewerkte uren.
  • Na zes maanden een nul-urencontract te hebben je meer rechten hebt. Zo heb je recht op loondoorbetaling. Dit wil zeggen dat je werkgever verplicht is je vaste uren(omvang) vast te leggen in je arbeidscontract (bijvoorbeeld minimaal 12 uur per week). Hierdoor heb je als werknemer met een nul-urencontract meer zekerheid op werk en als groot voordeel dat je de uren die je minder werkt dan afgesproken toch uitbetaald krijgt.
  • Je recht hebt op vakantiedagen en dus doorbetaling tijdens vakanties, deze worden net als vakantiegeld opgebouwd over de uren die je gewerkt hebt. Hoeveel vakantiedagen en/of uren je hebt opgebouwd vind je terug op je salarisstrookje.

Al met al heb je als werknemer met een nul-urencontract toch nog aardig wat rechten die je altijd goed in de gaten moet houden. Er zijn tegenwoordig namelijk veel werkgevers die een loopje nemen met de regels rondom nul-urencontracten en onwetende jongeren bijvoorbeeld niet doorbetalen tijdens vakanties. Weet je niet zeker of je eerlijk wordt behandeld door je baas? Neem dan eens contact op met FNV Jong. Mocht iets je niet duidelijk zijn over je loon, gewerkte uren of arbeidscontract kun je altijd je vragen stellen aan je werkgever of salarisadministratie.

Wil je alles weten over het minimumloon en ben je benieuwd of je wel het minimumloon ontvangt?

[button color=”orange” size=”medium” link=”https://www.18ennu.nl/bruto-netto-en-minimumloon/” icon=”” target=”false”]Check hier alles over het minimumloon[/button]
Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!