Leerplichtambtenaar mag straks boetes uitdelen!

leerplicht

Slecht nieuws voor alle studenten die van plan waren om buiten de reguliere vakanties op vakantie te gaan. Want het Openbaar Ministerie gaat uitzoeken of ze de leerplichtambtenaren de bevoegdheid kunnen geven om direct een boete uit te schrijven. Het zogeheten luxeverzuim is erg populair, omdat je buiten de reguliere vakanties veel goedkoper op vakantie kunt gaan. Daarnaast is het in de meeste resorts een stuk rustiger wanneer je er buiten de schoolvakanties om bent.

Door de leerplichtambtenaren de mogelijkheid te geven zelf boetes uit te schrijven wil het Openbaar Ministerie de procedure verkorten en zo dus geld besparen. Nu mag de leerplichtambtenaar alleen nog een proces-verbaal opmaken en deze wordt vervolgens opgestuurd naar de officier van justitie. Die op zijn beurt weer moet beoordelen en moet bepalen of er een actie (in de vorm van een boete) volgt. Erg omslachtig en het Openbaar Ministerie wordt hierdoor extra belast. Een echte win-win situatie dus.

De leerplicht, hoe zat het ook alweer?

De leerplichtwet is een hele oude wet en zegt in het kort dat kinderen tussen de 5 en 16 jaar oud naar school moeten. Ben je ouder dan 16 jaar, maar nog geen 18 jaar oud? Dan heb je tot dat je 18 jaar oud bent een kwalificatieplicht. Dit betekent dat je zonder havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 2) niet zomaar van school mag gaan. Hoe de leerplichtwet precies werkt en waar je aan moet voldoen om van school af te mogen lees je in ons artikel: Leerplicht, zo werkt het!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!