De leerplicht, zo werkt het!

Dat je in Nederland leerplichtig bent tot een bepaalde leeftijd hebben je ouders en/of docenten vast al eens verteld, maar hoe zit het nou precies? Weet je eigenlijk wel hoe de leerplicht werkt en of jij onder de leerplichtwet valt? Omdat het voor veel studenten onduidelijk is hebben we de regels van de leerplichtwet in begrijpelijke taal hieronder voor je opgeschreven, wel zo handig!

De leerplichtwet bestaat al sinds 1900 in Nederland en geldt voor alle kinderen/jongeren tussen de 5 en 16 jaar oud. Nu denk je vast: Dus als ik straks 16 jaar oud ben kan ik stoppen met school? Dat zit toch net even anders, zomaar stoppen met school zit er helaas niet in. De leerplichtwet bestaat uit drie onderdelen, namelijk de leerplicht, kwalificatieplicht en werkleerplicht. Elk onderdeel heeft zo zijn eigen voorwaarden om te mogen stoppen met je school of opleiding.

Leerplicht

Ben je tussen de 5 en 16 jaar oud? Dan ben je leerplichtig en moet je naar school. Ga je niet naar school, om wat voor reden dan ook, kun je een bezoekje van de leerplichtambtenaar verwachten. De leerplichtambtenaar gaat namelijk bij kinderen/jongeren langs die zich niet aan de leerplicht houden. Het uiteindelijke doel van de leerplichtambtenaar is om je weer naar school te krijgen. Ben je van plan om te stoppen met school als je 16 jaar oud bent? Dat kan, maar dan moet je wel voldoen aan de kwalificatieplicht.

Kwalificatieplicht

Eindelijk 16 jaar of ouder en van plan om te gaan stoppen met je school of opleiding? Dan moet je eerst voldoen aan de kwalificatieplicht. In de kwalificatieplicht staat geschreven dat je pas mag stoppen met school als je minimaal een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 2) op zak hebt. Deze voorwaarden gelden totdat je volwassen bent (18 jaar of ouder dus). Daarna kun je wel stoppen met school (zonder diploma) maar ook dan moet je eerst ergens aan voldoen, namelijk de werkleerplicht.

Werkleerplicht

Ben je van plan om te stoppen met school wanneer je 18 jaar of ouder bent? Dat kan, maar dan moet je gaan voldoen aan de werkleerplicht. In de werkleerplicht staat geschreven dat wanneer je stopt met school of je opleiding zonder diploma je geen recht hebt op een uitkering, totdat je 27 jaar oud bent. Je moet dus gaan werken om te kunnen overleven, want een uitkering zit er helaas niet in. Deze kun je zonder diploma pas aanvragen vanaf het moment dat je 27 jaar oud bent.

Het beste wat je kunt doen is dus een diploma halen! Want zonder diploma heb je namelijk geen recht op een uitkering en ziet je toekomst er allesbehalve rooskleurig uit. Zorg er voor dat je minimaal een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 2) op zak hebt, voordat je nadenkt over stoppen met je school of opleiding. Een leerplichtambtenaar weet je namelijk altijd te vinden en levert je vooral hoofdpijn op

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!