Kun je wel wat hulp gebruiken bij al die digitale regelzaken?

digidingen desk

Ben jij tussen de 14 en 21 jaar oud? Dan weet je waarschijnlijk al dat je te maken krijgt met allerlei digitale zaken die je moet regelen bij verschillende organisaties. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van je DigiD, het terugvragen van loonheffing van je bijbaan en het regelen van studiefinanciering. Op 18ennu.nl is over deze onderwerpen al veel informatie te vinden. Als je stap-voor-stap geholpen wil worden bij het daadwerkelijk regelen van deze zaken, dan kun je ook eens op Digidingen-desk.nl kijken. Daar vind je 12 thema’s met stappenplannen, video’s en tips die jou op weg helpen!

Laat geen geld liggen!

Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van wat je moet regelen en waar je recht op hebt. Als je een bijbaan hebt kun je bijvoorbeeld vaak geld (loonheffing) terugkrijgen van de Belastingdienst. Als je gaat studeren heb je soms recht op een aanvullende beurs van DUO. Of als je op het mbo niveau 1 of 2 zit, is je basisbeurs zelfs een gift. Ook vragen veel jongeren geen zorgtoeslag aan, terwijl deze er juist is om de premie van je zorgverzekering te kunnen betalen.

Doordat veel jongeren niet goed op de hoogte zijn, of niet weten hoe ze deze zaken moeten regelen, laten zij geld liggen of ontstaan er onnodig schulden. Op Digidingen-desk.nl vind je per thema eenvoudige uitleg die je op weg helpt bij het regelen van al dit soort zaken.

Handig die DigiD-app!

Voor veel van de genoemde voorbeelden heb je een DigiD nodig. Met DigiD kun je online zaken regelen met overheidsorganisaties. Ben je 14 jaar of ouder? Dan moet je je DigiD zelf aanvragen en gebruiken. De meeste jongeren gebruiken het liefst de DigiD-app. Deze is namelijk heel makkelijk in het gebruik.

18 jaar check

Vanaf je 18de ben je de baas over je eigen geld en je eigen leven. Je mag dan bijvoorbeeld zelfstandig autorijden, een abonnement afsluiten en stemmen. Maar als je 18  jaar wordt ben je ook zelf verantwoordelijk voor het op tijd betalen van rekeningen en boetes. Daarnaast moet je bepaalde digitale zaken goed geregeld hebben. Denk  bijvoorbeeld aan het regelen van je zorgverzekering, het aanvragen van zorgtoeslag, en het doorgeven van je keuze in het donorregister. Bij deze thema’s zie je op Digidingen-desk de stempel ’18+ check’.

Toch wat hulp nodig?

Ook al biedt Digidingen-desk veel handige informatie, soms is het fijn als je even ondersteuning krijgt van een echt mens. Misschien kun je je ouders of oudere broers en zussen vragen wat je moet regelen. Daarnaast kun je vaak ook hulp krijgen bij een decaan op school of iemand van het buurthuis- of jongerenwerk. Ook kun je terecht in bibliotheken die een zogenaamd ‘Informatiepunt Digitale Overheid’ hebben. Dat is speciaal bedoeld voor hulp bij vragen over dit soort lastige regelzaken bij de overheid. Per thema geeft Digidingen-desk aan waar je hulp kunt krijgen. Handig, toch?!

Noot: Digidingen-desk.nl is ontwikkeld door Stichting Digisterker, in samenwerking met jongeren, ouders, jongerenwerkers, decanen en bibliotheekmedewerkers.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!