5 tips om te slagen voor je motorrijbewijs

motor rijbewijs

Voor veel jongeren is het een droom om na het halen van hun autorijbewijs ook te gaan voor hun motorrijbewijs. Een standaard (B) autorijbewijs is niet genoeg om ook te mogen motorrijden. Met een autorijbewijs heb je wel het juiste rijbewijs op zak om te mogen rijden met een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets en brommobiel. Om te mogen rijden met een motor heb je een A, A1 of A2 motorrijbewijs nodig. Wil je motor rijden? Dan betekent dit dat je opnieuw rijlessen moet volgen, theorie-examens maken en in de praktijk laten zien dat je het motorrijden beheerst en de verkeersregels kent.

Wat kost het halen van je motorrijbewijs?

Het halen van een motorrijbewijs is best een dure grap, gemiddeld kost dit tussen de 1000 en 1500 euro. Dit komt door de vele rijlessen die je moet volgen en de examens die afgelegd moeten worden bij het CBR. Daarnaast ben je natuurlijk ook geld kwijt aan de juiste motorkleding. Denk hierbij aan een helm, motorpak en motorlaarzen. Dan hebben we het nog niet eens over de motor die je nodig hebt om te kunnen motorrijden. Misschien is dat een zorg voor later. Eerst maar eens je motorrijbewijs halen.

Tips voor het halen van motorrijbewijs (theorie en praktijk)
  1. Een goede voorbereiding is het halve werk. Weet wat je kunt verwachten tijdens je examens bij het CBR. Bespreek wat je allemaal kunt verwachten met je rijinstructeur of mensen in je omgeving die recent hun motorrijbewijs hebben gehaald. Neem de lesstof serieus en leer goed voor je examens. Oefen ook de theorie in de praktijk, bijvoorbeeld tijdens je rijlessen.
  2. Zorg voor motorkleding dat vertrouwd en comfortabel zit tijdens je praktijkexamens. Dit zorgt ervoor dat je met meer zelfvertrouwen op de motor zit en het vergroot je kans van slagen.
  3. Rij zoals je altijd rijdt en ga je zeker niet uitsloven. Een enkele fout tijdens je examens is niet erg. Zorg er vooral voor dat je relaxt in de wedstrijd zit.
  4. Klaar voor je start? Fris net voor je examens nog even je geheugen op door de basisregels door te nemen met je instructeur, medekandidaat of iemand anders. Dit zorgt ervoor dat je scherp aan je examens kunt beginnen.
  5. Heb vertrouwen in jezelf! Dat heeft je instructeur ook, anders had hij je nooit examen laten doen.

Met deze tips ga je vast en zeker je motorrijbewijs snel halen. Ben je geslaagd? Ga hierna dan zoveel mogelijk de weg op! Niet alleen omdat het eindelijk mag, maar ook omdat het echt leren motorrijden nu pas gaat beginnen. Je gaat alleen de weg op en moet verkeerssituaties zelf gaan inschatten. Daarnaast stap je vanaf nu waarschijnlijk op een andere motor dan waarmee je rijlessen volgde. Het vertrouwen tussen jou en de motor moet nog groeien. Veel rondtoeren gaat je daar zeker bij helpen.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!