Klaar met je studie? Dit moet je regelen!

klaar met je studie

Ben je klaar met je studie, geslaagd of niet? Dan zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Regel je het niet dan ontvang je te veel studiefinanciering. Wie geld van DUO ontvangt zonder hier recht op te hebben komt snel in de problemen. Voorkom schulden en een hoop gedoe en regel je zaakjes. Wij zochten het voor je uit en je leest hieronder wat je moet regelen als je klaar bent met je studie.

Wat moet ik regelen?

Je hoeft natuurlijk niet geslaagd te zijn om te stoppen met je studie of opleiding. Het leven kan soms anders lopen. Ook dan is het nodig om een aantal zaken goed te regelen wanneer je stopt met school. Ben je geslaagd? Gefeliciteerd! Dit is wat je moet regelen als je klaar bent met je studie:

  1. Schrijf je uit op school. Belangrijk is om je zo snel mogelijk uit te schrijven bij je school of onderwijsinstelling. Wie dit vergeet blijft namelijk school- of collegegeld betalen.
  2. Zet je studiefinanciering stop. Wie geen recht meer heeft op studiefinanciering moet dit zelf doorgeven aan DUO. Log in op “Mijn DUO” en geef door dat je stopt met je studie.
  3. Vergeet je studenten ov niet stop te zetten. Na het stopzetten van je studiefinanciering moet je naar een oplaadpunt bij jou in de buurt om het studentenreisproduct van je OV-chipkaart af te halen.
  4. Verkoop je oude studieboeken. Vaak kan je ze te koop aanbieden via school of plaats online een advertentie. Wacht hier zeker niet te lang mee, want over een paar jaar zijn je studieboeken niks meer waard.
  5. Zet je studentenrekening om. Nu je geen student meer bent moet je dit doorgeven aan je bank. Je hebt hier waarschijnlijk een studentenrekening lopen en deze moet omgezet worden. Helaas ga je vanaf nu voor alles meer betalen.
Wanneer geen recht meer op studiefinanciering?

Wie klaar is met zijn studie heeft geen recht meer op studiefinanciering en het bijbehorende studentenreisproduct. Veel studenten denken dat ze geen recht meer hebben op studiefinanciering vanaf het moment dat ze officieel geslaagd zijn. Dit is niet zo, DUO kijkt namelijk naar de datum dat je bent uitgeschreven bij je opleiding. Het uitschrijven bij je opleiding is iets wat je zelf moet regelen nadat je geslaagd bent. Als mbo-student regel je dit op school en wanneer je een hbo of universitaire studie hebt afgerond moet je dit regelen via Studielink. Je diploma als bewijs opsturen naar DUO hoeft tegenwoordig niet meer, dit regelt je school of universiteit. Wat je wel moet regelen is het doorgeven van je uitschrijfdatum aan DUO. Zodat je studiefinanciering ook echt wordt stopgezet. Log in op “Mijn DUO” en geef je uitschrijfdatum door. Wie dit vergeet moet altijd de teveel ontvangen studiefinanciering terugbetalen!

Lesgeld of collegegeld terugkrijgen

In sommige gevallen heb je recht op het terugkrijgen van een gedeelte van je betaalde lesgeld. Bijvoorbeeld wanneer je midden in het jaar stopt met je mbo-opleiding of wanneer je eerder geslaagd bent dan gepland. Je kunt tot uiterlijk de laatste dag van het schooljaar je teveel betaalde lesgeld terugvragen bij DUO. Lesgeld terugvragen doe je bij DUO door in te loggen in je “Mijn DUO” omgeving en te klikken op “direct regelen/lesgeld”. Betaal je collegegeld? Dan kan je het teveel betaalde collegegeld terugvragen aan je school of universiteit.

Studentenkorting vervalt

Heb je ergens een studentenkorting lopen? Denk hierbij aan de korting op je Spotify-abonnement of je museumjaarkaart. Vanaf de dag dat je bent uitgeschreven bij je school of universiteit heb je hier in de meeste gevallen geen recht meer op. Check de voorwaarden van je abonnement hoe lang je nog recht hebt op studentenkorting wanneer je klaar bent met je studie.

Hulp nodig bij het stopzetten van je studiefinanciering of wil je weten hoe het zit met het terugbetalen van je studieschuld. Lees dan snel verder door op de linkjes te klikken!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!