Wel een studie, maar geen kamer

dakloos

Het probleem met te weinig studentenkamers is het aankomende studiejaar zo groot dat universiteiten en hogescholen de noodklok luiden. Voor het eerst adviseren universiteiten en hogescholen uit Amsterdam, Utrecht, Maastricht en Eindhoven internationale studenten om niet naar hun studentenstad te komen. Dit omdat er simpelweg geen studentenkamers beschikbaar zijn. Je hebt dan wel een studie, maar geen kamer.

Hoe vind ik als student woonruimte?

Veel studenten dreigen het aankomende jaar dakloos te worden door het tekort aan studentenkamers. Dit kan je voorkomen door dichter bij (het ouderlijk) huis te gaan studeren. Het is een slimme zet om thuis te blijven wonen wanneer je naar school kunt met het openbaar vervoer. Ga je studeren aan de andere kant van het land en ben je toch op zoek naar geschikte woonruimte? Meld je dan zo snel mogelijk aan bij alle beschikbare kamersites en woningplatforms. Dit vraagt soms om een kleine investering, maar vergroot wel je kans op een kamer of huurhuisje.

Kamersites en woningplatforms
HuurzoneSchrijf je in
Direct WonenSchrijf je in
KamernetSchrijf je in
Te weinig studentenkamers

De oorzaak van het tekort aan studentenkamers komt als we Studentenvakbond LSVb mogen geloven door het grote aantal internationale studenten. Wanneer we de cijfers erbij pakken lijkt dit te kloppen. In studiejaar 2012-2013 studeerden 50.900 buitenlanders in Nederland, in 2020-2021 waren dit er ruim 100.000 en dit gaat naar verwachting de komende jaren oplopen tot 140.000 buitenlandse studenten. Dat zijn natuurlijk veel te veel internationale studenten voor het aantal beschikbare kamers. Universiteiten en hogescholen hopen nu dan ook dat het kabinet met een speciale wet komt die ervoor gaat zorgen dat er minder internationale studenten naar Nederland komen. Zelf proberen ze internationale studenten al te ontmoedigen door ze te adviseren niet te komen. Wat best bijzonder is, omdat scholen goed verdienen aan internationale studenten. Dit bewijst maar weer dat de nood nu echt hoog is!

Wachtrijen zijn enorm!

Wie te laat op zoek gaat naar een studentenkamer heeft pech. Er zijn nou eenmaal meer studenten dan kamers, hierdoor zijn er enorme wachtrijen. Het is dan ook aan te raden om snel op zoek te gaan bij verschillende kamersites en woningplatforms. Anders heb je straks wel een studie, maar geen kamer. Om je wat op weg te helpen hebben we een aantal platforms die wij vertrouwen op een rijtje gezet. Wel zo makkelijk als je snel op zoek bent naar een betrouwbaar adres om te wonen. Aanmelden is in de meeste gevallen gratis, wanneer je wilt reageren op een kamer betaal je vaak wel een vergoeding.

Kamersites en woningplatforms
HuurzoneSchrijf je in
Direct WonenSchrijf je in
KamernetSchrijf je in
Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!