Kinderbijslag stopt als je 18 jaar bent!

Als je 18 jaar wordt verandert er niet alleen van alles in jouw leven, maar ook in dat van je ouders. Ze moeten niet alleen dealen met een extra volwassene in huis maar er verandert ook het een en ander in hun inkomsten. Wist je dat totdat jij 18 jaar werd je ouders per kwartaal kinderbijslag kregen? Dit is een tegemoetkoming van de overheid in de kosten die een kind met zich meebrengt. Nu je 18 jaar bent geworden stopt de kinderbijslag en dit voelen veel ouders in hun portemonnee.

Wanneer stopt de kinderbijslag 18 jaar?

De kinderbijslag wordt per kwartaal betaald door de SVB (Sociale Verzekeringsbank). Als je 18 jaar bent geworden krijgen je ouders geen kinderbijslag en kindgebonden budget meer. Word je halverwege een kwartaal 18 jaar? Dan krijgen je ouders dat hele kwartaal nog kinderbijslag. De uitbetaling is altijd als het kwartaal is afgelopen.

Ontvangen je ouders ook kindgebonden budget? Deze wordt per maand uitbetaald door de Belastingdienst en stopt zodra je 18 bent geworden. De maand waarin je 18 jaar wordt is de laatste maand dat je ouders kindergebonden budget krijgen.

Moet ik de kinderbijslag stopzetten of stopt het automatisch?

De kinderbijslag stopt automatisch als jij 18 jaar bent geworden. Je ouders krijgen hier een brief over van de SVB nog voordat je 18 jaar wordt. Hierna hoef je geen actie te ondernemen. Dit is anders met toeslagen. Want verandert er iets in je situatie dan moet je dit doorgeven aan de Belastingdienst. Veranderingen in je woonsituatie of inkomsten kunnen namelijk gevolgen hebben voor de toeslagen die je krijgt nu je 18 jaar bent geworden.

Minder kinderbijslag in bijzondere situaties

Er zijn situaties waarin je ouders minder kinderbijslag krijgen of zelfs het recht op kinderbijslag kunnen verliezen. Soms stopt de kinderbijslag als:

  • Je 16 of 17 jaar bent en stopt met school
  • Je ouders gescheiden zijn en je gaat verhuizen van de ene naar de andere ouder
  • Je niet (meer) thuis woont
  • Je komt te overlijden
  • Je ouders in het buitenland gaan wonen of werken

Heb jij of je ouders vragen over de kinderbijslag? Dan kunnen ze het beste direct contact opnemen met de SVB.

Vergeet de zorgtoeslag niet!

Wist je dat wanneer je 18 jaar bent geworden je in je meeste gevallen recht hebt op zorgtoeslag? Zorgtoeslag ontvang je niet automatisch en moet je zelf aanvragen. Lees hier hoe je zorgtoeslag kunt aanvragen!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!