18 jaar, wat gebeurt er met de alimentatie?

alimentatie 18 jaar

Als je ouders zijn gescheiden kan het zijn dat je vader alimentatie moet betalen aan je moeder of andersom. Het kan hierbij gaan om partneralimentatie of kinderalimentatie. Kinderalimentatie is een bijdrage in de zorg en opvoeding van een kind. Want ook nadat je ouders gescheiden zijn blijven ze beiden financieel verantwoordelijk voor jou. Maar wat nou als je binnenkort 18 jaar wordt? Wat gebeurt er met de alimentatie als je 18 jaar bent geworden en waar heeft je moeder of vader nog recht op? Wij zochten uit hoe het zit met de alimentatie als je 18 jaar of ouder bent.

Wat is alimentatie?

Alimentatie is een financiële bijdrage in de kosten van het levensonderhoud (denk aan eten, kleding en schoolboeken) van kinderen. Dit wordt ook wel kinderalimentatie genoemd. De hoogte van de kinderalimentatie wordt berekend in drie stappen. Daarbij wordt gekeken naar de behoefte, draagkracht en het bepalen van de definitieve bijdrage. De bijdrage die betaald moet worden wordt maandelijks overgemaakt aan de ouder die hier recht op heeft. Dit gebeurt totdat jij 18 jaar oud bent geworden. Als je 18 jaar bent geworden ben je namelijk ontvangstgerechtigd, dit betekent dat je de alimentatie naar jouw rekening mag laten overmaken. Maak hierover nog voordat je volwassen bent geworden afspraken met je ouders.

Kinderalimentatie tot welke leeftijd?

Ook als je 18 jaar bent geworden moet er alimentatie betaald blijven worden. De alimentatieplicht stopt pas als jij 21 jaar bent geworden. De ouder die alimentatie ontvangt heeft in ieder geval recht op alimentatie totdat het kind 18 jaar is. Hierna heb je als 18-jarige recht om de alimentatie naar je eigen rekening te laten overmaken. Er moet tot 21 jaar kinderalimentatie betaald worden omdat ouders een financiële verantwoordelijkheid hebben totdat hun kind 21 jaar is geworden. Hierna vervalt de alimentatieplicht.

Ga erover in gesprek met je ouders!

Er lijkt dus weinig te veranderen als je 18 jaar bent geworden en één van je ouders alimentatie betaalt. Toch kan het spanningen geven binnen het gezin, omdat jij als 18-jarige recht hebt om de alimentatie te laten uitbetalen op je eigen rekening. De ouder bij wie je woont ontvangt ineens geen bijdrage meer in je levensonderhoud, maar je woont, eet en poept nog steeds op de kosten van die ouder. Daarom kiezen veel jongvolwassenen ervoor om de alimentatie ook nadat ze 18 jaar zijn geworden te laten overmaken naar de ouder die er eerder ook recht op had. Mocht je dit willen dan moet je dit zelf aangeven bij de betalende ouder. Belangrijk is om er met beide ouders over te blijven praten. Lukt dit niet? Dan kan je bijvoorbeeld terecht bij Het Juridisch Loket voor een mediator.

Er verandert op financieel gebied nog meer voor je ouders als je 18 wordt. Want ook de kinderbijslag stopt als jij 18 bent geworden.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!