Je geld laten groeien: hoe kun je dat aanpakken?

geld laten groeien

Als het goed is, heb je gedurende je jeugd je best gedaan om wat geld te sparen. Zij het door bijbaantjes, het opzij zetten van een deel van je zakgeld of giften die je gekregen hebt van bijvoorbeeld je ouders of grootouders. In deze tijd van hoge inflatie, wordt je geld echter steeds minder waard. Je geld wegzetten op een spaarrekening levert nauwelijks nog iets op. Hoe kun je het aanpakken als je jouw geld wilt laten groeien?

Gokken

Het voorbeeld van gokken met je geld zetten we niet als advies bovenaan als optie, maar om een punt te maken. Je kunt uiteraard winst behalen wanneer je gaat gokken met je geld. Gokken hoeft niet altijd ‘blind’ te zijn. Je kunt met je kennis van voetbal en de actualiteit daaromtrent aanzienlijk gerichter wedden op voetbaluitslagen. Hoewel in het wedden op voetbal absoluut een kans op interessante winsten bestaat, schuilt er natuurlijk ook het gevaar in dat je je inzet kwijtraakt. Het punt is echter dat je geld anno 2022 niet groeit zonder een risico te nemen, nu de spaarrente verwaarloosbaar is. Gokken is dus een manier om je geld te laten groeien, maar het is natuurlijk net zo goed een manier om je geld te verliezen.

Beleggen

Het beleggen van je geld is al lange tijd een beproefde manier voor mensen om hun geld (langzaam) te laten groeien. Meestal wordt ervoor gekozen om niet zelf actief te beleggen, maar dat uit te besteden aan een bank of beleggingsbureau. Deze bieden vaak beleggingsportfolio’s aan waarbij de risico’s gespreid zijn, waardoor de kans op het verliezen van je inleg niet zo groot is. Wel is dat er meer winst (en meer verlies) te behalen valt als je bereid bent om een hoger risico te accepteren.  Van je geld laten beleggen word je doorgaans niet op slag rijk, maar het kan wel voor een aardig rendement zorgen. Zelf beleggen met je geld is natuurlijk ook mogelijk, maar daarvoor is echt wel kennis van zaken nodig. Ook moet je dan zelf er zorg voor dragen dat je een aandelenportefeuille creëert waarbij de risico’s voldoende gespreid zijn.

Investeren in cryptovaluta

Een alternatieve en minder ingewikkelde manier om je geld te beleggen die momenteel helemaal ‘in’ is, is het beleggen in cryptovaluta. De waardes van verschillen cryptovaluta, zoals Bitcoin, Ethereum, Ripple en Dogecoin, kunnen sterk schommelen. Dat betekent dat wanneer je op het juiste moment instapt en op het juiste moment verkoopt, je in relatief weinig tijd je geld aardig kunt laten groeien. Er zijn verschillende cryptobrokers die het relatief eenvoudig maken om zelf crypto te kopen en verkopen. Volg het nieuws over cryptovaluta en wacht niet te lang met het incasseren van winst om je kans op rendement te vergroten. Ga je in de min met je investeringen? Verkoop dan niet, maar wees gewoon geduldig. Het is heel goed mogelijk dat de markt over een tijdje weer aantrekt en je zelfs weer in de plus komt met je cryptobezittingen.

Wat voorop staat, is dat je enkel risico’s moet nemen met geld dat je kunt missen. Zo voorkom je dat je in de financiële problemen raakt door te ‘spelen’ met je geld. Zet ook zeker niet ál je spaargeld in. Begin voorzichtig en blijf bij winst met dat geld beleggen of gokken.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!