Hoeveel mag je verdienen voor aanvragen aanvullende beurs?

aanvullende beurs bijverdienen

Nog te veel studenten vragen hun aanvullende beurs niet aan terwijl ze hier wel recht op hebben. Dit komt doordat het aanvragen van de aanvullende beurs als lastig wordt ervaren, omdat er veel vragen over geld beantwoord moeten worden. Zo vraagt DUO niet alleen naar het inkomen van je ouders, maar moet je ook rekening houden dat je naast de aanvullende beurs niet teveel verdient. We leggen je graag uit hoe het aanvragen van een aanvullende beurs werkt en waarom je deze niet moet laten liggen.

Aanvullende beurs gift of lening?

Voor veel studenten is het een hele opgave om hun aanvullende beurs aan te vragen. Uit onderzoek van het Centraal Planbureau bleek eind 2020 zelfs dat een kwart van de eerstejaars geen gebruik maakt van een aanvullende beurs. Terwijl ze hier wel voor in aanmerking komen! Dat is zonde, want geld waar je recht op hebt moet je niet laten liggen. Vooral hbo-studenten en studenten aan de universiteit zijn huiverig om een aanvullende beurs aan te vragen. Het idee leeft dat de gehele studiefinanciering een lening is en terugbetaald moet worden. Goed om te weten is dat de aanvullende beurs in principe geen lening is, maar een gift. Behalve als het niet lukt om binnen 10 jaar je diploma te halen. In dit geval moet je de aanvullende beurs wel terugbetalen aan DUO.

De aanvullende beurs is voor mbo-studenten die een opleiding volgen op niveau 1 en 2 altijd een gift. Voor mbo niveau 3 of 4, hbo en de universiteit is de aanvullende beurs een gift wanneer je binnen 10 jaar je diploma haalt. In de meeste gevallen kan je er dus gewoon vanuit gaan dat de aanvullende beurs omgezet wordt in een gift. Benieuwd hoeveel aanvullende beurs je maximaal kunt krijgen? Bekijk hier de actuele bedragen studiefinanciering.

Maximaal inkomen ouders voor aanvullende beurs?

Of je recht hebt op een aanvullende beurs hangt af van het inkomen van je ouders. Daarnaast kijkt DUO ook naar het aantal kinderen dat je ouders hebben en of zij zelf nog een openstaande studieschuld hebben. Schoolgaande stief- en pleegkinderen worden ook meegeteld in deze berekening. Helaas heeft DUO nergens duidelijk op hun website staan hoe deze berekening er precies uitziet. Wel staat er een rekenhulp aanvullende beurs online om je een idee te geven op welk bedrag je recht hebt. Om dit te kunnen invullen moet je wel weten hoeveel je ouders het afgelopen jaar hebben verdiend. Toch heb je voor het aanvragen van een aanvullende beurs niet altijd perse je ouders nodig. Wel zo handig als de relatie met je ouders niet vlekkeloos verloopt.

De meeste gegevens die DUO nodig heeft voor de aanvraag van je aanvullende beurs zijn al bij DUO bekend. Door in te loggen via Mijn DUO kan je samen met je ouders deze gegevens updaten, mocht dit nodig zijn. Heb je geen contact met je ouders of wil je ze liever niet betrekken bij je aanvraag? Je hoeft de gegevens van je ouders niet op te geven bij het aanvragen ervan. DUO kan de gegevens die ze nodig hebben namelijk opvragen bij de Belastingdienst.

Hoeveel mag ik bijverdienen naast de aanvullende beurs?

Wie studiefinanciering ontvangt mag niet teveel bijverdienen. Hoeveel je mag bijverdienen wordt ieder jaar bekend gemaakt door DUO. De meeste studenten komen niet in de buurt van de bijverdiengrens. De bijverdiengrens staat al jaren boven de 15.000 euro en er zijn maar weinig studenten die bij dat bedrag in de buurt komen. Toch is het wel iets om in de gaten te houden, want wie teveel geld verdient verliest het recht op studiefinanciering. Benieuwd naar hoeveel je precies mag bijverdienen naast de aanvullende beurs? Bekijk hier de actuele bijverdiengrens.

Let op: Er is alleen een bijverdiengrens voor mbo-studenten. Hbo-studenten en studenten aan de universiteit mogen onder het huidige stelsel zoveel bijverdienen als ze willen. Het kan zijn dat dit in de toekomst verandert, bijvoorbeeld wanneer de basisbeurs voor hbo en universiteit er weer is. Uiteraard houden we je hiervan op de hoogte!

Hoe kan ik een aanvullende beurs aanvragen?

Het aanvragen van een aanvullende beurs doe je op de website van DUO. Log met je DigiD in op je persoonlijke Mijn DUO omgeving en klik op “aanvragen studiefinanciering”. Vul vervolgens alle gevraagde gegevens in. Belangrijk is dat je alles naar waarheid invult, anders kan het zijn dat je onterecht studiefinanciering ontvangt, de beoordeling van je aanvraag langer duurt of wordt afgewezen. Studiefinanciering waarop je achteraf geen recht hebt moet je altijd (met rente) terugbetalen aan DUO. Vraag studiefinanciering op tijd aan, want het verwerken van je aanvraag duurt gemiddeld 8 weken. Achteraf studiefinanciering aanvragen kan alleen voor het lopende studiejaar. Doe je aanvraag op tijd, dan weet je zeker dat je niets misloopt!

Vragen over de aanvullende beurs?

Kom je er niet helemaal uit en heb je vragen over de aanvullende beurs? DUO heeft een handige tool online staan waar je antwoorden vindt op al je vragen. Het invullen van de “tool aanvullende beurs” duurt ongeveer één minuut en je weet direct erna waar je aan toe bent. Wil je meer weten over de voorwaarden van studiefinanciering? Bekijk dan hier de actuele voorwaarden voor studiefinanciering.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!