Gemeenteraadsverkiezingen 16 maart 2022

Het lijkt wel alsof niemand er echt mee bezig is, maar op 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Voor veel 18-jarigen is dit het eerste moment dat ze hun stem mogen uitbrengen. Wie 18 jaar is geworden heeft namelijk het recht om te stemmen tijdens verkiezingen in Nederland. Je bent niet verplicht om te stemmen, toch is het handig om iets te doen met je stemrecht. Want met jouw stem kan je laten horen hoe je over bepaalde dingen denkt. We leggen je dan ook graag uit hoe je kunt stemmen tijdens de gemeenteraadsverzekeringen van 16 maart 2022.

Waar kan ik op stemmen?

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen kan je stemmen op landelijke- en lokale partijen. Denk hierbij aan grote landelijke partijen als de VVD, D66 en GroenLinks, maar dus ook op kleine lokale partijen. Zij hebben zich verkiesbaar gesteld voor de gemeenteraad binnen je gemeente. Als inwoner van die gemeente kan je met je stem laten weten wie jij wel ziet zitten in de gemeenteraad. De gemeenteraad is best belangrijk. Zij gaan bijvoorbeeld over het bouwen van huizen en hoe vaak het afval wordt opgehaald. Het is dan ook handig om je eerst te verdiepen in de plannen van de verschillende partijen nog voordat je gaat stemmen. Om erachter te komen welke partij hetzelfde belangrijk vindt als jij kan je een stemwijzer invullen of de verschillende partijprogramma’s lezen.

Hoe kan ik mijn stem uitbrengen?

Voor het eerst stemmen kan best spannend zijn. Alleen al omdat elke stem telt en jouw stem de beslissende stem kan zijn voor wie er in de gemeenteraad komt te zitten. Stemmen doe je met een stemformulier. Deze heb je als het goed is al opgestuurd gekregen. Dit stemformulier is persoonsgebonden, alleen jij kunt stemmen met dit formulier. Waar je precies kunt stemmen staat op je stemformulier. Vergeet ook niet je identiteitsbewijs (ID-kaart, paspoort of rijbewijs) mee te nemen. Het bekende rode potlood om te stemmen ligt al in het stemhokje klaar.

Wanneer kan ik stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen?

Let op: Door de coronapandemie kan je ook tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen op meerdere dagen je stem uitbrengen, namelijk 14, 15 en 16 maart. 16 maart is de officiële verkiezingsdag. Check de website van je gemeente voor de openingstijden van de verschillende stembureaus.

 

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!