Huidige studenten en het leenstelsel

Huidige studenten weten weinig over het aanstaande leenstelsel, zo blijkt uit onderzoek van onder andere FNV Jong. Dat studiefinanciering voor nieuwe studenten aan het hbo per 1 september 2015 verandert van een gift in een lening weten de meeste studenten wel. Toch weet zo’n 80 procent van de studenten niet wat er gaat veranderen als je al bent begonnen aan je studie. Hieronder leggen we je kort uit wat er precies gaat veranderen voor huidige studenten die een studie volgen in het mbo of hbo/universiteit.

Wat verandert er straks voor mbo studenten? Voor mbo studenten verandert er niks, studiefinanciering blijft zoals het is. Het blijft een gift met voorwaarden. Haal je als mbo-student binnen 10 jaar je diploma dan wordt je studiefinanciering omgezet in een gift, zoals nu voor alle studenten.

Dit verandert er voor hbo studenten.. Voor huidige hbo studenten gaat er wel iets veranderen. Want als je al bezig bent aan een bacheloropleiding en na 1 september 2015 door wilt gaan voor je master krijg je te maken met het leenstelsel. Want doorleren binnen het hbo of de universiteit, van bachelor naar master, wordt gezien als het starten van een nieuwe opleiding. Hierdoor is je studiefinanciering straks een studievoorschot en wordt er verwacht dat je alle studiefinanciering die je krijgt voor je master later terugbetaalt. Mocht je na je bachelor dus nog een master willen gaan volgen is werk zoeken een echte aanrader!

> Lees alles over het leenstelsel, klik hier.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!