Dit ga je straks moeten lenen! #studievoorschot

Om je een beeld te geven van wat het leenstelsel voor de gemiddelde student gaat kosten hebben we een proefberekening gemaakt. Bij deze berekening zijn we er vanuit gegaan dat het gaat om een student die 1 september 2015 start met een hbo opleiding en hebben we het collegegeld gebruikt zoals het staat voor 2015/2016.

Kosten gemiddelde student, met een hbo opleiding

  • Wettelijk collegegeld € 1951 ,- per jaar, € 162,58 per maand
  • Gemiddeld kwijt aan boeken € 1008,- per jaar, € 84,- per maand

€ 162,58 + € 84,- = € 246,58 per maand (gemiddelde studiekosten)

Waar heb ik recht op met het leenstelsel?

  • Studenten mogen maximaal € 1016,- per maand lenen bij het DUO (inclusief eventuele aanvullende beurs)
  • Studentenreisproduct blijft zoals hij is, een voorlopige lening. Haal je binnen 10 jaar je diploma dan kost het je niks, daar gaan we dan ook vanuit.
  • De aanvullende beurs blijft ook een voorlopige lening, zoals het nu is. Haal je binnen 10 jaar je diploma dan kost het je niks, daar gaan we dan ook vanuit. Het maximale bedrag dat je kunt krijgen aan aanvullende beurs is € 378,- en is afhankelijk van het inkomen van je ouders.

Totaal kan je dus maximaal € 1016,- per maand lenen, waarvan eventueel € 378,- per maand ontvangen aan aanvullende beurs.

Het is slim om straks alleen te lenen wat je echt gaat gebruiken voor je studie, in dit geval is het dus verstandig om € 246,58 te lenen. Als je geen recht hebt op een aanvullende beurs. Heb je wel recht op een aanvullende beurs dan hoef je misschien wel helemaal niks te lenen. Het aanvragen en berekenen van je toekomstige studievoorschot kan vanaf 7 april 2015 op de website van het DUO.

Op de hoogte blijven van het leenstelsel en studievoorschot? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief, kost je niks!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!