Het verschil tussen bachelor en master

Wat is nou eigenlijk een bachelor en wat is een master? Met deze twee termen krijg je als aanstaande student straks vast veel te maken, maar weet je eigenlijk wel wat het betekent? Hieronder leggen we je uit wat het verschil is tussen een bachelor- en masteropleiding.

Een bacheloropleiding is een opleiding op hbo of universitair niveau en duurt 3 tot 4 jaar. Een bacheloropleiding is een soort van eerste stap binnen het hoger onderwijs. Nadat je een bacheloropleiding hebt gevolgd en afgestudeerd bent kan je er voor kiezen om door te leren en te gaan voor een masteropleiding. Bachelor en master zijn internationale termen en sluiten aan op het niveau van de meeste bachelor- en masteropleiding over de hele wereld. Hierdoor heb je tijdens je studie meer mogelijkheden tot uitwisselingsprojecten en kan je zelfs een studie volgen of stage gaan lopen in het buitenland.

Naast dat bachelor en master een niveau aangeeft binnen het hbo en de universiteit is bachelor en master nog veel meer. Zo mag je nadat je een bachelor- of masteropleiding hebt gehaald dit als titel in je naam vermelden. Welke titel je precies mag voeren (bijvoorbeeld: B, M, arts, baccalaureus of ingenieur) hangt af van de studie die je gevolgd hebt.

Wat is het verschilt tussen het hbo en de universiteit?

Simpel gezegd gaat het bij een hbo opleiding om zowel de praktijk als de theorie en bij een universitaire opleiding meer om de theorie. Een opleiding aan de universiteit duurt meestal 3 jaar, tegenover de 4 jaar die staat voor een hbo opleiding.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!