Hoe werkt beleggen in cryptocurrency?

Cryptocurrency wint steeds meer aan populariteit, ook onder studenten. Je kent vast wel iemand die Bitcoin of Ethereum bezit. Misschien denk je erover na om ook te investeren in deze digitale munten, maar weet je niet hoe je van start gaat? Maak je dan geen zorgen, in dit artikel vertellen we je namelijk hoe beleggen in cryptocurrency in z’n werk gaat.

Vooraleer je je eerste stappen in de cryptowereld zet, moet je nagaan of je wilt investeren in de munt of erop wilt speculeren. Als je investeert in cryptocurrency, dan bezit je (een deel van) de munt ook echt.

Speculeer je erop, dan beleg je in CFD’s in cryptovaluta. Wat betekent dit juist? Je voorspelt of de koers van een cryptomunt gaat dalen of stijgen. Je kunt daarnaast speculeren op een koersstijging of -daling van een digitale munt t.o.v. een andere munt, zoals Bitcoin t.o.v. de euro.

Voordat je een van deze twee vormen kiest, raden we aan veel research te doen. Er bestaan honderden sites die je meer uitleg geven over cryptocurrency en hoe je erin kunt investeren. Lees de voor- en nadelen van beide vormen van beleggen in cryptocurrency vooraleer je een beslissing neemt.

Hoe investeer je in cryptocurrency?

Kies je voor de eerste vorm, dan moet je bij een crypto exchange zijn. Deze platformen geven je de kans om cryptomunten te kopen of verkopen. Je koopt deze munten dan voor de lange termijn en hoopt dat de koers van de cryptocurrency stijgt. Dit is de meest populaire vorm van investeren in cryptovaluta.

Een goede crypto broker beschikt over een uitgebreid aanbod, een goed bereikbare klantenservice en een goed werkende mobiele app. Daarnaast zijn deze brokers ook veilig en kun je er zonder problemen geld overmaken. In Nederland zijn Bitvavo en LiteBit goede en bekende crypto exchanges waar je veilig kunt investeren in cryptovaluta.

Cryptocurrency kopen bij een crypto exchange is erg eenvoudig. Maak eerst een account aan bij de exchange, kies daarna de cryptovaluta waarin je wilt beleggen en klik op “kopen”. Hierna maak je een storting en je krijgt hiervoor de waarde van de cryptocurrency in ruil. Sla deze cryptomunt op in je wallet, en je bent nu officieel eigenaar van cryptovaluta.

Hoe speculeer je op cryptovaluta?

De tweede vorm van beleggen in cryptocurrency houdt in dat je speculeert op een koersstijging of -daling van de munt. Cryptocurrencies zijn namelijk volatiele handelsinstrumenten. Dit betekent dat de koers continu schommelt. Als belegger kun je profiteren van deze koerswijzigingen.

Wil je speculeren op cryptocurrency, dan kun je bij een online broker terecht. Brokers bieden handelsplatformen aan waar je kunt beleggen in tientallen verschillende financiële producten. Hun aanbod varieert van valuta en grondstoffen tot energie en cryptocurrencies. Een goede online broker moet betrouwbaar zijn en over een groot aanbod beschikken. Ook moet de broker heel wat maatregelen treffen om een veilig handelsplatform aan te bieden.

Hoe speculeer je op cryptocurrency? Maak een account aan bij een online broker naar keuze en stort geld op je rekening. Beslis of je speculeert op een stijging of daling van een cryptomunt en open een positie. Je doet dit door op “buy” of “kopen” te klikken. Wanneer je klaar bent om je positie te sluiten, klik je op “sell” of “verkopen”. Hopelijk heb je na het sluiten van je positie winst gemaakt en heb je succesvol belegd in cryptocurrency.

Enkele tips

Hoe vergroot je je kans op een succesvolle investering? We geven je hieronder nog enkele tips:

  1. Doe research: cryptocurrencies zijn ingewikkelde handelsproducten. Beleg niet zomaar in deze munten. Neem je tijd om je in te lezen voordat je gaat investeren. Dit is vooral belangrijk als je besluit eigenaar te worden van een cryptomunt.
  2. Spreid je investeringen: op die manier verklein je het risico op verlies. Wed niet op één paard, maar spreid je beleggingen. Zet dus niet alleen maar in op Bitcoin, maar investeer ook in andere cryptocurrencies.
  3. Begrijp hoe de massa reageert: veel mensen die op de beurs beleggen, handelen vaak op gevoel. Bij slecht nieuws, reageert de koers vaak heel sterk. Dit kan voor jou een interessant instapmoment zijn. Doe daarom onderzoek naar hoe de massa en de koers reageren op verschillende momenten.

Ten slotte willen we je ook nog het volgende meegeven: beleg nooit met geld dat je niet hebt. Cryptocurrencies zijn erg veranderlijke producten. De koers kan op één dag enorm veel veranderen. Investeer daarom enkel geld dat je kunt missen.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!