Gaat de rente op je studielening straks flink omhoog?

Het kabinet heeft weer eens een plan dat studenten een hoop geld kan gaan kosten. Want zoals het er nu naar uitziet komt er een nieuwe wet die ervoor zorgt dat de rente op studieleningen flink omhoog gaat. Dit alles kan ervoor zorgen dat studenten straks gemiddeld 5000 euro meer kwijt zijn aan een studielening.

Rente op studielening voor 10 jaar vast

In de nieuwe wet staat namelijk dat de rente vanaf het studiejaar 2020 vast komt te staan voor 10 jaar, dit was altijd 5 jaar. Hoe langer je een rente vastzet hoe hoger deze is, hierdoor zijn studenten straks meer geld kwijt aan de rente over hun studielening.

Studenten lenen voor hun studie gemiddeld 21.000 euro en met een afbetalingsregeling van 35 jaar komt dat neer op een renteverhoging van 12 euro per maand. Hierdoor zijn studenten straks in totaal 5000 euro meer kwijt aan de rente op hun studielening. Voor veel studenten is het opnieuw een financiële tegenvaller na het stopzetten van de basisbeurs en de verhoging van het lage btw-tarief, waardoor o.a. studieboeken duurder zijn geworden.

Er is nog hoop voor studenten, want het is nu aan de Eerste Kamer om dit plan goed te keuren. Daarom roepen studenten- en jongerenorganisaties massaal op aan de Eerste Kamer om tegen dit rentevoorstel te stemmen. Als student kun je zelf ook wat doen. 20 maart 2019 zijn namelijk de Provinciale Staten verkiezingen en kort gezegd kiezen zij hun afvaardiging voor de Eerste Kamer. Jouw stem kan er dus voor zorgen dat de rente straks niet voor 10 jaar vast staat!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!