Voor- en nadelen leenstelsel

De eerste kamer is er mee akkoord en dat betekent dat het leenstelsel er definitief gaat komen. Omdat wij vinden dat studenten voorbereid moeten zijn op wat er gaat veranderen, door het nieuwe leenstelsel, hebben we alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Nadelen hbo en universiteit

  • De basisbeurs bestaat vanaf september 2015 niet meer, dit wordt een studievoorschot. Dit betekent dat je het bedrag voortaan kunt lenen bij het DUO. Daarmee vervalt ook het verschil tussen uitwonende en thuiswonende studenten, wat betreft de basisbeurs.

Pluspunten voor hbo en universiteit 

  • De aanvullende beurs gaat met ruim € 100,- per maand omhoog en blijft een gift. In tegenstelling tot de basisbeurs blijft de aanvullende beurs zoals hij is. Dit betekent dat wanneer je recht hebt op een aanvullende beurs deze wordt omgezet in een gift, wel moet je binnen 10 jaar je diploma halen.
  • Studentenreisproduct blijft zoals het nu is, een voorlopige lening. Haal je binnen 10 jaar je diploma dan wordt deze lening omgezet in een gift.
  • De bijverdiengrens bestaat vanaf september 2015 voor hbo- en universiteit-studenten niet meer. Hierdoor mag je naast je studiefinanciering onbeperkt geld bijverdienen, een voordeel voor o.a. jonge ondernemers.
  • Studenten die straks om medische redenen hun diploma niet binnen 10 jaar kunnen halen houden recht op een jaar extra studiefinanciering, wel zelf even aanvragen via je decaan.
  • Studenten die te maken krijgen met het nieuwe leenstelsel hebben recht op een tegoedbon t.w.v. € 2000,- en is te besteden voor een nascholing of bijscholing. Dit omdat studenten die starten per september 2015 nog niks merken van de investering die er komt in het onderwijs.
  • Het uitbetalen van je studiefinanciering is straks ook achteraf mogelijk. Dit betekent dat je studiefinanciering ook later kunt aanvragen, erg handig als je toch recht bleek te hebben op een aanvullende beurs. Wel gaat dit pas in per 1 januari 2016.
  • Het laatste voordeel dat we hebben kunnen ontdekken is dat studenten straks langer de tijd hebben om af te lossen. Dit gaat van 15 jaar (voorheen) naar 35 jaar straks. Dit betekent dat studenten langer de tijd hebben om hun geleende bedrag af te lossen, hierdoor ga je er minder van merken.

De grootste verandering zit hem voor hbo- en studenten aan de universiteit in het wegvallen van de basisbeurs. Want de aanvullende beurs en het studentenreisproduct blijven zoals ze zijn. Alle studenten kunnen straks hetzelfde lenen, namelijk maximaal € 1016,- per maand. Let wel op, want geld lenen kost geld.

En het mbo dan?

Voor mbo studenten verandert er helemaal niks, studiefinanciering blijft zoals het is. Een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Daarnaast hebben mbo studenten onder de 18 jaar vanaf 1 januari 2017 ook recht op een studentenreisproduct.

Lees ook “Dit ga je straks moeten lenen! #studievoorschot” 

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!