Coronamaatregelen voor alle studenten

Het coronavirus raakt iedereen, zeker ook studenten. Scholen en universiteiten hebben hun deuren gesloten en het thuisonderwijs wil nog niet overal goed op gang komen. De kans dat je studievertraging oploopt is dan ook erg groot. Om studenten hierin tegemoet te komen heeft Minister van Engelshoven (van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) een aantal besluiten genomen die studenten moeten helpen in deze toch wel lastige tijden. Het ziet er naar uit dat de scholen en universiteiten nog wel even dicht blijven en het coronavirus je studentenleven steeds meer gaat beheersen.

Hieronder hebben we alle coronaregelingen voor alle studenten voor je op een rijtje gezet.

Meer lenen bij DUO

Veel studenten hebben een bijbaan naast hun studie om hun studie en studentenleven te bekostigen. Werk je in de horeca? Dan zit je nu thuis en heb je in veel gevallen geen inkomsten meer. Om studenten wat financiële ademruimte te geven is er besloten dat alle studenten meer kunnen lenen bij DUO. Meer lenen kan met terugwerkende kracht, voor het hele studiejaar.

Let wel op, want het blijft een lening! Het geld dat je leent bij DUO moet je uiteindelijk terug betalen. Dus ook het extra geld dat je nu eventueel leent tijdens de coronacrisis.

Stage lopen lukt niet meer

Naast dat veel studenten hun bijbaantje kwijt zijn of gaan raken door de coronacrisis raken ook veel studenten hun stageplek kwijt. Dit komt doordat veel bedrijven hun deuren moeten sluiten en stagiaires naar huis sturen. Erg vervelend want zo kom je niet aan je benodigde stage-uren om je opleiding te kunnen afronden. Een optie is om na te gaan of je eventueel thuis wat werk kunt doen voor je stagebedrijf. Komen jullie er samen niet uit of is je stage helemaal gecanceld? Neem dan contact op met je mentor of studiebegeleider.

Volg je een mbo-opleiding en wil je komend studiejaar doorstromen naar het hbo? Dan krijg je tot januari 2021 de tijd om vakken en je stage af te ronden. Je kunt dus gewoon starten met je nieuwe hbo-opleiding.

Een maand langer de tijd om je aan te melden

Wil je het komende jaar gaan studeren? Dan krijg je een maand langer de tijd om jezelf aan te melden voor bijvoorbeeld een hbo-opleiding. De kans is groot dat je studievertraging oploopt en dat het passen en meten gaat worden om door te stromen naar een volgende studie.

Eerstejaarsstudenten krijgen meer tijd

Loop je als eerstejaarsstudent studievertraging op door het coronavirus, omdat het studeren moeilijker gaat doordat je universiteit of hogeschool dicht is. Dan hoef je je geen zorgen te maken over het bindend studieadvies. Alle eerstejaarsstudenten krijgen namelijk een extra jaar de tijd om te voldoen aan de eisen van hogescholen en universiteiten. Je hoeft je dus dit studiejaar niet druk te maken dat je het bindende advies kunt krijgen om je studie te staken.

Al met al goed nieuws voor studenten die een studievertraging oplopen door de coronacrisis. We verwachten dat het allemaal nog veel langer gaat duren dan dat nu het idee is en er zullen dan ook waarschijnlijk nog meer maatregelen bekend gemaakt worden in het voordeel van studenten. Op deze website houden we je natuurlijk op de hoogte! Wil je zeker weten dat je niks mist? Volg ons dan op Twitter, Facebook en/of Instagram.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!