5 tips om werk te vinden na je opleiding

werk na studie of opleiding

Ben je geslaagd of binnenkort klaar met je studie of opleiding? Dan is het tijd om na te denken over je leven na je studententijd. Wie geen vervolgopleiding gaat doen doet er goed aan om na het halen van een diploma snel aan het werk te gaan. Alleen al omdat alle mooie plannen die je nu hebt geld kosten. Want als je op jezelf wilt gaan wonen moet je de huur betalen, boodschappen doen is niet gratis en ook uitgaan kost geld. Daarom geven we je 5 tips voor het vinden van werk na je studie of opleiding.

1. Wacht niet te lang met solliciteren

Het vinden van werk dat bij je wensen en opleidingsniveau past kost tijd, wacht daarom niet te lang met solliciteren. De kans dat je direct aan de slag kan nadat je geslaagd bent is klein. Maak een start met het zoeken van een baan in het laatste jaar van je studie of opleiding. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te gaan werken bij één van je stageadressen. Doe dit niet voor een stagevergoeding, maar zorg dat je minimaal het minimumloon krijgt.

2. Begin al met netwerken tijdens je studententijd

Door te netwerken zorg je ervoor dat je sneller werk of een opdrachtgever vindt. Het is dan ook verstandig om contact te houden met mensen uit je studententijd. Een LinkedIn-pagina aanmaken kan je hierbij helpen.

3. Maak een cv waar niemand omheen kan

Het schrijven van een goede cv is makkelijker dan je nu misschien denkt. Je moet er alleen even voor gaan zitten en onze tips voor een goed cv doorlezen. Laat je cv hierna altijd even checken door iemand uit het werkveld. Bij voorkeur iemand die in dezelfde branche werkt als waar jij wilt gaan solliciteren.

4. Google jezelf, want dat doet je werkgever ook

Check voordat je gaat solliciteren hoe je er online op staat. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er nog wat dronkenmansfoto’s op je socials staan. Die waren tijdens je studententijd leuk, maar zijn niet handig nu je aan het grote mensenleven gaat beginnen. Door je eigen naam te googelen kom je er achter hoe je er online voorstaat.

5. Oefening baart kunst

Het is een oud gezegde, maar oefening baart kunst. Zorg ervoor dat je een sollicitatiegesprek hebt geoefend voordat je jezelf moet gaan presenteren bij je toekomstige werkgever. Een goede voorbereiding neemt zeker voor de helft je zenuwen weg. Wel zo handig, want veel oud-studenten vinden solliciteren best spannend.

Klaar voor de start? Solliciteren maar!

Heb je al onze tips goed doorgenomen? Dan staat niets je meer in de weg. Het is tijd om te gaan solliciteren! Maak om te beginnen een profiel aan op verschillende vacaturesites. Zo kan je niet alleen zien welke vacatures er zijn, maar je zorgt er ook voor dat je zichtbaar bent voor je toekomstige werkgever.

VacaturesitesZoek een baan
Yobbers> Solliciteer
Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!