Basisbeurs mbo, gift of terugbetalen?

De basisbeurs voor het mbo, hbo en universiteit is niet altijd een gift. In de meeste gevallen is de basisbeurs namelijk onderdeel van de prestatiebeurs. Dit betekent dat je binnen 10 jaar je diploma moet halen waardoor de ontvangen studiefinanciering in een gift wordt omgezet. Lukt dit niet? Dan moet je een deel of de hele studiefinanciering terugbetalen aan DUO. Maar hoe zit het nou precies met de basisbeurs voor mbo-studenten? Wij zochten voor je uit of de basisbeurs mbo een gift of lening is.

Basisbeurs mbo niveau 1 en 2

Volg je een mbo-opleiding op niveau 1 of 2? Dan is de basisbeurs die je krijgt altijd een gift. Je hoeft hiervoor dus niet binnen 10 jaar een diploma te halen (het is dus geen prestatiebeurs). Naast de basisbeurs zijn de aanvullende beurs en het studentenreisproduct voor studenten die een mbo niveau 1 en 2 volgen ook altijd een gift. Studenten die een mbo niveau 1 of 2 volgen hoeven dus niet bang te zijn dat ze achteraf hun studiefinanciering moeten terugbetalen aan DUO.

Basisbeurs mbo niveau 3 en 4

Volg je een mbo-opleiding op niveau 3 of 4? Dan is de basisbeurs wel een prestatiebeurs. Dit betekent dat je binnen 10 jaar je diploma moet halen voordat je basisbeurs omgezet wordt in een gift. Haal je niet binnen 10 jaar je diploma dan moet je een deel of de hele studiefinanciering terugbetalen aan DUO. De 10 jaar waarbinnen je een diploma (op niveau) moet halen start vanaf de eerste maand dat je studiefinanciering krijgt voor mbo niveau 3 of 4.

Een uitzondering op de regel zijn de eerste 12 maanden van de aanvullende beurs die je krijgt voor mbo niveau 3 of 4. Deze vallen niet onder de prestatiebeurs en zijn dus altijd een gift.

Basisbeurs hbo en universiteit

Voor het hbo en de universiteit is er geen basisbeurs, wel kan je bij DUO lenen voor je studie. Naast een lening die je kan aangaan bij DUO heb je misschien wel recht op een aanvullende beurs. De aanvullende beurs voor hbo en de universiteit is een prestatiebeurs. Je kunt de aanvullende beurs omzetten in een gift door net als bij het mbo een diploma te halen binnen 10 jaar. Dit moet een diploma op het niveau zijn waarvoor je studiefinanciering hebt ontvangen.

Weet je genoeg en wil je studiefinanciering aanvragen bij DUO? Studiefinanciering aanvragen, zo werkt het!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!