5 redenen waarom je meer boeken zou moeten lezen

boeken lezen

Dat jongeren het minst lezen en steeds minder gaan lezen komt niet bepaald als een verrassing. Het leven is namelijk vluchtiger geworden en we halen steeds vaker onze informatie uit korte online video’s. Dat scheelt niet alleen een hoop tijd, maar filmpjes spreken voor veel jongeren meer tot de verbeelding dan een stuk tekst. Toch is het zonde dat jongeren tussen de 13 en 19 jaar tegenwoordig slechts 14 minuten per dag lezen. Goed kunnen lezen is belangrijk voor je toekomst en je leert er meer van dan je denkt. Om je te motiveren meer te gaan lezen geven we je 5 redenen waarom lezen goed voor je is.

1. Lezen werkt ontspannend

Uit een onderzoek van de universiteit van Sussex is gebleken dat je stressniveau daalt met 68% als je leest. Dit komt doordat je hartslag daalt als je leest, je spieren ontspannen en je er een goed gevoel aan overhoudt. Het beste moment om te lezen is misschien wel voor het slapen gaan. Dat scheelt niet alleen een bak aan blauw licht van je smartphone wat ongezond is, maar zorgt er dus ook voor dat je ontspannen in slaap kunt vallen.

2. Lezen is goed voor je woordenschat

Wist je dat door te lezen je woordenschat flink toeneemt? Dit komt doordat je allerlei woorden en zinsconstructies tegenkomt die je misschien helemaal nog niet kende. Al deze nieuwe woorden gaan je later helpen wanneer je bijvoorbeeld moet solliciteren of je scriptie gaat schrijven.

3. Lezen vertraagt dementie

Door te lezen train je je hersenen en houd je ze actief. Dit is belangrijk, zeker voor volwassenen. Want door te lezen vertraag je onder andere de verschijnselen van dementie. Dus houd je hersenen gezond en lees een boek!

4. Verruim je wereld door te lezen

Het hoeft geen educatief boek te zijn om te leren van het lezen. Of je nu een volkskrant abonnement hebt of de Donald Duck leest, wie leest die leert. Daarnaast verruim je jouw denken door te lezen over wat er zich afspeelt in de wereld of levens van anderen in boeken of de krant. Het helpt je meer empathie te krijgen voor de beweegredenen van andere mensen en geeft je zo een frisse kijk op de wereld. Een echte win-win situatie dus.

5. Lezen helpt je beter te concentreren

Door te lezen train je niet alleen je hersenen maar ook je concentratievermogen. Juist dat is wat veel jongeren in de snelle wereld van tegenwoordig nodig hebben. Alleen al dit moet de reden zijn om eens vaker te gaan lezen. Want wie dwaalt er niet af in de les tegenwoordig?

Zoveel moet je lezen om je hersenen actief te houden

Om je hersenen goed actief te houden wordt er aangeraden om zo’n 30 minuten per dag te lezen. Ga je voor het eerst een boek lezen? Bouw dit dan langzaam op, start bijvoorbeeld met het lezen van 5 bladzijdes per dag. In het begin zal het lezen van je eerste boek misschien niet heel spannend zijn. Soms duurt het even voordat je goed in het verhaal zit en het echt spannend wordt.

Uitgelezen? Wist je dat veel (studie)boeken tweedehands best wat geld waard kunnen zijn. Check hier je deal en verkoop je oude boeken!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!