18 jaar en schulden, wie is aansprakelijk?

Toen je nog minderjarig was waren je ouders aansprakelijk voor de schulden die je maakte. Je mocht zelf geen contracten aangaan of een aankoop doen zonder de toestemming van je ouders. Gebeurde dit toch en ontstond hierdoor een schuld dan waren je ouders aansprakelijk voor deze schuld. Wel hadden je ouders vervolgens het recht je contract of aankoop terug te draaien om zo een schuld te voorkomen. Maar nu je 18 jaar of ouder bent zit dat allemaal net even anders. Je ouders hebben namelijk nog wel een zorgplicht tot je 21 jaar oud wordt, maar schulden die je maakt zijn vanaf nu voor eigen rekening. Want als je 18 jaar of ouder bent ben je financieel onafhankelijk en moet je je eigen boontjes doppen.

Hoe zit het met schulden van voordat ik 18 jaar oud werd?

Ben je nog maar net 18 jaar oud en staat er een incassobureau als Huyerincasso.nl aan de deur omdat je schulden hebt? Dan is het verstandig om de overeenkomst te bekijken waarop de schuld van toepassing is. Want ben je deze overeenkomst (en dus schuld) aangegaan voor je 18de verjaardag dan zijn je ouders aansprakelijk voor deze schuld. Je ouders moeten volgens de wet zorg dragen voor deze schuld. Wel is het zo dat ook al zijn je ouders officieel aansprakelijk het wel zo sportief is de schulden die je zelf hebt gemaakt ook zelf aflost. Overleg dit altijd eerst even met je ouders.

Nu je 18 jaar oud bent ben je zelf aansprakelijk

Ben je 18 jaar of ouder? Dan ben je zelf aansprakelijk voor de schulden die je maakt. Of het nou gaat om een abonnement dat je niet meer betaald hebt of een boete die nog open staat, al deze schulden zijn voor eigen rekening. Kan je een schuld in één keer afbetalen? Doe dit dan ook direct. Dit zorgt ervoor dat de schuld niet verder oploopt. Daarnaast is het ook altijd mogelijk om een betalingsregeling te treffen met de schuldeiser of het incassobureau dat de schuld komt innen.

Hulp nodig bij je schulden en wil je in 6 stappen schuldenvrij zijn? Neem dan eens een kijkje op www.zelfjeschuldenregelen.nl. Dit is een website van het Nibud die jongeren helpt met het overzichtelijk maken en aflossen van schulden.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!