Hoeveel zakgeld krijgen kinderen tegenwoordig?

Zakgeld, wie heeft er geen ruzie over gemaakt met zijn ouders. Want het zakgeld was nooit hoog genoeg en als je er ook nog eens klusjes voor moest doen zat het je als kind natuurlijk niet mee. Maar had je wel recht van klagen? Want hoeveel zakgeld krijgen kinderen tegenwoordig en vanaf welke leeftijd? Wij zochten het voor je uit.

Zakgeld toen en nu

Je zou verwachten dat, omdat alles tegenwoordig duurder is, kinderen meer zakgeld krijgen dan vroeger. Maar niets is minder waar. Als we de laatste gegevens van het Nibud mogen geloven kregen kinderen 35 jaar geleden gemiddeld 20,50 euro zakgeld per maand en nu is dat nog geen 20 euro per maand aan zakgeld. Daarnaast kregen 35 jaar geleden zo’n 90% van de kinderen zakgeld en dat is tegenwoordig 88% van de kinderen in Nederland. Daar tegenover staat wel dat kinderen nu op een jongere leeftijd zakgeld krijgen en steeds meer scholieren kleedgeld krijgen. 35 jaar geleden kregen slechts 25% van de scholieren kleedgeld, ongeveer 38 euro per maand. Tegenwoordig krijgt 41% van de scholieren kleedgeld en wel een bedrag van 45 euro per maand.

Volgens de richtlijnen die zijn opgesteld door partijen die verstand hebben van geld zijn dit de bedragen die anno 2019 geadviseerd worden om te geven aan zakgeld per week:

5 jaar0,50 euro
6 jaar1,00 tot 2,00 euro
7 jaar1,00 tot 2,00 euro
8 jaar1,20 tot 2,00 euro
9 jaar1,20 tot 2,00 euro
10 jaar2,00 tot 2,30 euro
11 jaar2,00 tot 2,30 euro
12 jaar2,30 tot 3,00 euro
Waar gaat het zakgeld tegenwoordig aan op?

Waar je zelf vroeger je zakgeld aan uitgaf weet je vast nog wel, maar waar geven kinderen tegenwoordig hun zakgeld aan uit? Eigenlijk verschilt dat niet heel veel met waar het zakgeld vroeger aan op ging. Wel wordt het tegenwoordig op jongere leeftijd gespaard voor grotere doelen. Dit komt omdat kinderen tegenwoordig op jongere leeftijd een spelcomputer willen en het buitenspeelgoed is tegenwoordig een stuk duurder. Hier gaat het zakgeld van kinderen tegenwoordig aan op:

  • 6 tot 8 jaar: snoep, speelgoed en sparen
  • 9 tot 12 jaar: een abonnement, snoep en chips, sparen en leuke dingen doen met vriendjes en vriendinnetjes.
  • 12 jaar en ouder: spelcomputers en games, kleding en sparen

Onze conclusie is dat kinderen tegenwoordig ongeveer evenveel zakgeld krijgen als kinderen 35 jaar geleden en dat het aan dezelfde dingen wordt uitgegeven. En ook het klagen over zakgeld blijft gelijk, want zakgeld kan nog steeds nooit genoeg zijn.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!