Zorgverzekering: wat krijg ik vergoed?

Je betaalt behoorlijk wat voor je zorgverzekering, zeker omdat die vrijwel ieder jaar duurder wordt. Dan wil je ook weten wat je vergoed krijgt. We zetten alle vergoedingen voor je op een rij (zoals die gelden in 2021).

Wat je van je zorgverzekering vergoed krijgt, hangt af van het soort verzekering dat je hebt. Als je alleen een basispakket hebt, dan krijg je minder vergoed dan wanneer je één of meerdere aanvullende verzekeringen hebt. Toch krijg je ook met een aanvullende verzekering niet alle middelen vergoed die je neemt voor het verhelpen van gezondheidsklachten. Of je voor bepaalde zorgkosten zelf moet opdraaien, hangt ook af van het eigen risico dat je hebt en of die zorgkosten onder het eigen risico vallen. Dan heb je nog te maken met de wettelijke eigen bijdrage voor bepaalde zorgkosten. Al met al best complex.

Vergoedingen in het basispakket

In het bet basispakket zitten een bezoek aan de huisarts, ziekenhuis, medisch specialist en apotheek. De kosten van chirurgische tandheelkundige hulp en röntgenonderzoek van de tandarts vallen ook onder het basispakket, net als ziekenvervoer, de meeste medicijnen, geestelijke gezondheidszorg en bloedprikken. Deze kosten hoef je dus niet zelf te betalen, tenzij je een eigen risico hebt. Alleen de huisarts valt niet onder het eigen risico. De rest van de zorg wel.

Wellicht goed om te weten dat de kosten voor fysiotherapie pas vanaf een bepaald aantal behandelingen onder het basispakket vallen. Voor logopedie, ergotherapie en dieetadvies gelden bepaalde beperkingen qua vergoeding. Deze zorgkosten krijg je dus niet altijd volledig vergoed.

Wat vergoed de aanvullende verzekering?

Voor alternatieve zorg, tandartskosten, fysiotherapie en brillen en contactlenzen kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Hoeveel je vergoed krijgt, is per verzekeraar verschillend. Vaak gaat het om maximumbedragen en krijg je mogelijk niet alle zorg vergoed.

Hoe zit het zelfzorgmiddelen?

Koop je neusspray bij de drogist omdat je een verstopte neus hebt? Dan kun je deze over het algemeen niet declareren bij je zorgverzekering. Ook pijnstillers en hooikoortsmiddeltjes kun je meestal niet vergoed krijgen. Net als middelen die niet geregistreerd staan als medicijn. Koop je CBD online, dan geldt dat bijvoorbeeld. Er zijn overigens wel aanvullende verzekeringen die de eerder genoemde zelfzorgmiddelen vergoeden, dus ga vooral op zoek als je veel zorgzorgmiddelen gebruikt.

Wil je een nieuwe zorgverzekering afsluiten, lees dan hier waar je allemaal op moet letten.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!