Zorgverzekering 18-jarige verplicht?

In Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten als je binnenkort 18 jaar oud wordt. Dit moet je geregeld hebben voor de laatste dag van de maand waarin je 18 jaar oud bent geworden. Doe je dit niet dan kan je zelfs een boete krijgen, want het hebben van een zorgverzekering is verplicht in Nederland vanaf het moment dat je 18 jaar oud bent geworden. Heb je een zorgverzekering afgesloten dan gaat deze in op de 1e dag van de maand nadat je 18 jaar oud bent geworden. Het regelen van een eigen zorgverzekering is eenvoudig en we helpen je dan ook graag op weg.

Meest gekozen zorgverzekering  
FBTO126,95 Bekijken
UnitedConsumers VGZ127,45Bekijken
Univé127,45Bekijken
Dit overzicht is met zorg samengesteld. Bij de getoonde zorgpremie is er vanuit gegaan dat er gekozen wordt voor een standaard eigen risico van € 385,-. Een hoger eigen risico betekend een lagere zorgpremie.
Maakt het verschil of ik thuis of uit huis woon?

Voor je zorgverzekering maakt het niet uit of je thuis of uit huis woont. De premie die je moet gaan betalen is in beide gevallen even hoog. Word je binnenkort 18 jaar oud? Dan is het je eigen verantwoordelijkheid om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Tot het moment dat je 18 jaar oud bent geworden val je nog onder de zorgverzekering van je ouders. Je kunt er voor kiezen om door te gaan met de zorgverzekering via je ouders, maar in veel gevallen is een zorgverzekering via je ouders duurder. Daarom is het verstandig om zelf een eigen nieuwe zorgverzekering af te sluiten als je binnenkort 18 jaar oud wordt.

Korting op je zorgverzekering

Er is eigenlijk maar één manier om korting te krijgen op je zorgverzekering, namelijk door het verhogen van het eigen risico. Het eigen risico staat standaard op 385 euro en ben je kwijt aan de eerste zorg die je eventueel nodig gaat hebben. Je kunt er voor kiezen om het eigen risico te verhogen tot 885 euro (voor het hele jaar). Door je eigen risico te verhogen betaal je minder premie per maand, maar loop je wel het risico om meer te moeten gaan betalen als je toch zorg nodig hebt. Denk er daarom goed over na of het verhogen van het eigen risico met het bijbehorende risico het je waard is.

Studentenzorgverzekering afsluiten

Er zijn in Nederland verschillende zorgverzekeringen die zich richten op jongeren en studenten. Dit doen ze met speciale pakketten voor deze doelgroep. In zo’n pakket zit vaak alleen de zorg die je nodig gaat hebben. Hierdoor betaal je nooit teveel voor je zorgverzekering. De basisverzekering is bij elke zorgverzekering in principe hetzelfde, wel vragen ze soms een eigen bijdrage als de zorgverlener geen contract heeft met je gekozen zorgverzekering. Niet elke basiszorgverzekering heeft dan ook 100% vrije zorgkeuze. Toch is dat voor veel studenten geen probleem. Mocht je hiervoor kiezen zorg er dan wel voor dat, nog voordat je langs gaat bij een zorgaanbieder, je checkt of deze een contract heeft met je zorgverzekeraar.

Het voordeel van een studentenzorgverzekering zit hem dan ook vooral in de aanvullende zorgverzekering. Vergelijk deze dan ook altijd goed, want het kan je een hoop geld besparen.

Meest gekozen zorgverzekering  
FBTO126,95 Bekijken
UnitedConsumers VGZ127,45Bekijken
Univé127,45Bekijken
Dit overzicht is met zorg samengesteld. Bij de getoonde zorgpremie is er vanuit gegaan dat er gekozen wordt voor een standaard eigen risico van € 385,-. Een hoger eigen risico betekend een lagere zorgpremie.
Geld terug met zorgtoeslag!

Een zorgverzekering is erg duur en voor veel jongeren en studenten een grote hap uit hun toch al kleine budget. Gelukkig heeft de Nederlandse overheid daar iets op bedacht, de zorgtoeslag. De zorgtoeslag is er voor mensen die rond moeten komen van een klein budget. De meeste jongeren en studenten hebben met hun lage inkomen meestal dan ook gewoon recht op zorgtoeslag. Wat de maximale zorgtoeslag is die je kunt krijgen hangt af van je inkomen en vermogen. Het aanvragen van zorgtoeslag is nog geen 5 minuten werk en bespaart je een hoop geld op je zorgverzekeringskosten.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!