Werkt mijn studenten ov in de voorjaarsvakantie?

studenten ov voorjaarsvakantie

De voorjaarsvakantie is de eerste vakantie van het nieuwe jaar en erg geliefd onder studenten. Want wie is er niet al toe aan vakantie? De voorjaarsvakantie wordt ook wel krokusvakantie genoemd in sommige delen van het land en duurt één week. Ook rondom deze vakantie is er een hoop onduidelijk over de geldigheid van het studenten ov tijdens de voorjaarsvakantie. Veel studenten vragen zich dan ook af of hun studenten ov werkt tijdens de voorjaarsvakantie. Om het voor eens en altijd duidelijk te maken zochten wij voor je uit hoe het zit met het gratis reizen tijdens de voorjaarsvakantie.

Weekabonnement en voorjaarsvakantie

Wie een weekabonnement heeft reist normaal gesproken doordeweeks gratis met het openbaar vervoer. Dit is ook tijdens de voorjaarsvakantie zo, er verandert niks. Je reist dus tijdens de voorjaarsvakantie met de tram, bus en metro gewoon zoals je gewend bent. Het enige waar je tijdens vakanties rekening mee moet houden zijn feestdagen. Op feestdagen reis je met een weekabonnement namelijk niet gratis, maar met korting. Gelukkig zijn er tijdens de voorjaarsvakantie geen feestdagen.

Weekendabonnement en voorjaarsvakantie

Wie een weekendabonnement heeft reist normaal gesproken in het weekend gratis met het openbaar vervoer. Dit is ook tijdens de voorjaarsvakantie zo, er verandert niks. Je reist dus tijdens de voorjaarsvakantie met de tram, bus en metro gewoon zoals je gewend bent. Waar je wel altijd rekening mee moet houden tijdens de vakanties zijn feestdagen. Op feestdagen reis je met een weekendabonnement namelijk wel gratis. Ook als de feestdag een doordeweekse dag is. Tijdens de voorjaarsvakantie zijn helaas geen feestdagen.

Reizen met het studentenreisproduct tijdens de feestdagen

Het hele jaar door zijn er nationale feestdagen waarmee je rekening moet houden als je wilt reizen met je studentenreisproduct. Een feestdag wordt ook wel gezien als weekenddag. Hierdoor is reizen met het openbaar vervoer anders dan je gewend bent. Met een weekabonnement reis je niet gratis met het ov en met je weekendabonnement juist weer wel. Nederland kent de volgende nationale feestdagen:

Nieuwjaarsdag, Eerste Paasdag, Tweede Paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Eerste Pinksterdag, Tweede Pinksterdag, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag.

Naast de hierboven genoemde feestdagen waarmee je rekening moet houden als je wilt reizen met je studentenreisproduct kent DUO ook een zomerperiode. Tijdens deze periode gelden er andere regels. Het gratis reizen vervalt bijvoorbeeld voor studenten met een weekabonnement. Lees hier wanneer je studenten ov geldig is tijdens de zomervakantie.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!