Wat kost een rijbewijs halen eigenlijk?

Je rijbewijs halen is tegenwoordig niet meer iets voor iemand die net 18 jaar oud is geworden. Want je mag natuurlijk al starten met rijlessen als je 16,5 jaar oud bent. Vervolgens mag je ook al direct je tussentijdse toets doen en als je eindelijk 17 jaar oud bent ook al je praktijkexamen afleggen. Mocht je een wonderkind zijn en je examen snel halen dan moet je nog wel totdat je 18 jaar oud bent rijden met een coach naast je. Maar voordat je kunt gaan starten met je eerste rijles is het natuurlijk handig om te weten wat het je in totaal ongeveer gaat kosten om je rijbewijs te halen. Wij zochten het voor je uit.

Wat kost een rijbewijs halen gemiddeld?

De totale kosten voor het halen van een rijbewijs zijn gemiddeld 2.430,81 euro (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten). Om een rijbewijs te kunnen halen ben je geld kwijt aan de rijschool waar je lessen gaat volgen en aan het CBR. Bij het CBR moet je namelijk verschillende toetsen afnemen en een gezondheidsverklaring kopen.

Dit zijn de gemiddelde kosten voor een rijbewijs:

  • 1.626,46 euro aan rijlessen, gemiddeld heb je er zo’n 39 nodig.
  • 39,30 euro voor de gezondheidsverklaring CBR
  • 88,80 euro theorie-examen, want gemiddeld doen andere het in 2,4x
  • 536,25 euro rijexamen, ook hier doe je gemiddeld 2x over
  • 90 euro voor de tussentijdse toets (40% doet de toets)
  • 40 euro rijbewijs aanvragen, deze kosten verschillen per gemeente
  • 10 euro voor een pasfoto die op je rijbewijs moet komen

Totaal kom je dan uit op een gemiddelde prijs van 2.430,81 euro voor het halen van je rijbewijs. Ben je een echt wonderkind en heb je minder rijlessen en toetsen nodig dan ben je natuurlijk minder geld kwijt aan het halen van je rijbewijs.

Hoeveel rijlessen heb ik nodig?

Uit onderzoek van het CBR heb je gemiddeld 39 rijlessen nodig voor het halen van je rijbewijs. Maar het kan zomaar zo zijn dat je er minder nodig hebt, omdat je een vlotte leerling bent. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van het aantal rijlessen per type leerling.

Type leerlingAantal rijlessen
Wonderkind15 tot 25 lessen
Vlotte leerling25 tot 35 lessen
Gemiddelde leerling35 tot 45 lessen
Onervaren leerling45 tot 55 lessen

Een rijles kost in Nederland gemiddeld 43 euro. Het kan zijn dat je goedkoper uit bent met een bundelpakket, die veel rijscholen aanbieden. Let bij het kiezen van een bundelpakket wel goed op alle voorwaarden en wat je precies krijgt voor je geld.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!