Rijlessen en de kosten

Het halen van een rijbewijs doe je helaas niet zomaar. Er zijn een aantal dingen die je hiervoor gedaan moet hebben mocht je jouw rijbewijs kunnen ophalen bij het gemeentehuis. allereerst moet je beginnen met het nemen van rijlessen en kan je alvast gaan oefenen voor je theorie. Het is aan te raden om eerst wat rijlessen af te nemen voordat je het theorie-examen gaat doen, omdat je dan hebt kunnen proeven van het verkeer vanachter het stuur.

Hoeveel rijlessen voor autorijbewijs?

Het aantal rijlessen dat je moet afnemen verschilt, dit heeft te maken met jouw situatie en hoe goed je bent. Sommige rijscholen bieden aan om in korte tijd je rijbewijs te halen. Er zijn mensen die dit halen, maar lang niet allemaal. Vaak ben je dan net zo duur uit wanneer je 2 rijlessen per week neemt. Het aantal rijlessen dat je nodig hebt ligt rond de 43 volgens het CBR. Het is aan te raden om al je rijlessen bij één rijschool af te nemen en binnen een aaneensluitende periode. Elke maand een rijles of een aantal per jaar schiet natuurlijk niet op.

Het afnemen van een proefles is een aanrader. Zo kom je erachter of het klikt met de rijschool en rijinstructeur. Het afnemen van een proefles is meestal iets goedkoper dan een rijles. Met het afnemen van een proefles zit je nergens aan vast, een leuk verjaardagscadeau dus.

Hoeveel kost een rijles?

De kosten voor een rijles liggen gemiddeld rond de 47,17 euro per les in 2023, dit verschilt wel per rijschool. Betaal je meer dan 65 euro per les dan betaal je te veel!

Hoe vind ik een rijschool?

Al voordat je wilt gaan lessen is het verstandig om op zoek te gaan naar een rijschool. Een rijschool vinden is best eenvoudig, want vaak kennen familie of vrienden een rijschool waarover zij zelf tevreden waren. Maar je kunt natuurlijk ook op internet de nodige rijscholen vergelijken.

Kosten autorijbewijs halen in 2023

Hieronder vind je de bedragen die je kwijt bent aan het CBR voor het halen van je rijbewijs. Let op: Dit zijn extra kosten voor het halen van je rijbewijs, naast de rijlessen die je moet afnemen bij een rijschool.

  • Theorie-examen kost 41 euro
  • Theorie-examen met extra tijd kost 41 euro + 12,35 toeslag
  • Gezondheidsverklaring kost 41 euro
  • Tussentijdse toets kost 125,75 euro
  • Praktijkexamen auto kost 125,75 euro
  • Faalangstexamen kost 176,50 euro
  • Onderzoek tijdvaardigheid kost 143,50 euro

De kosten voor het aanvragen van je rijbewijs bij de gemeente zijn gemiddeld 50 euro. Deze kosten verschillende per gemeente. Voor het met spoed aanvragen van je rijbewijs betaal je meestal een extra toeslag.

Vond je deze informatie nuttig? Deel hem op social media en spread the word!