Wanneer kom ik in aanmerking voor een schadevergoeding bij letselschade?

letselschadetest

Een miljoenenschadevergoeding zoals je in Amerika krijgt voor het vinden van een dode muis in je pak ontbijtgranen zal je in Nederland nooit krijgen. Hier gaat het er allemaal iets minder heftig aan toe. Al hoor je steeds meer in het nieuws dat bekende Nederlands forse schadeclaims indienen voor bijvoorbeeld imagoschade na een juicy artikel. Toch betekent dit niet dat jij als doodnormale burger geen recht hebt op een schadevergoeding. Zeker als het gaat om een onrechtmatige daad zit een schadevergoeding er meestal wel in.

Wat is een onrechtmatige daad?

Als er schade wordt veroorzaak doordat iemand zich niet aan de regels (van de wet) houdt hebben we het over een onrechtmatige daad. Doordat iemand doet wat hij doet wordt schade toegebracht en daar hoort dan weer een passende schadevergoeding bij. Het kan ook een onrechtmatige daad zijn als iemand iets juist niet doet en dus nalatig is. Denk hierbij aan het niet sneeuwvrij maken van je stoep en de buurman die vervolgens uitglijdt. De buurman kan dan letselschade oplopen doordat jij je stoep niet hebt schoongeveegd. Je bent dan nalatig geweest.

Letselschadevergoeding

Wanneer je betrokken bent bij een ongeval kan het zijn dat je letselschade hebt opgelopen. Denk hierbij aan een gebroken been of hersenschudding. Voor dit soort schade kan je een letselschadevergoeding krijgen. Het bedrag dat je kunt krijgen als schadevergoeding hangt uiteraard af van hoe groot de schade is. Letselschadevergoedingen zijn opgedeeld in verschillende categorieën. De schadevergoedingen lopen uiteen van 100 euro voor klein letsel tot 250.000 euro voor uitonderlijk zwaar letsel. Toch kom je niet zomaar in aanmerking voor een schadevergoeding. Je moet namelijk voldoen aan een aantal voorwaarden.

Wat zijn de voorwaarden voor een schadevergoeding?

Om recht te hebben op een schadevergoeding moet de situatie voldoen aan een aantal eisen. Zo moet er sprake zijn van een onrechtmatige daad en er moet schade zijn. Wanneer je er snel en eenvoudig achter wilt komen of je recht hebt op een schadevergoeding kan je een letselschadetest doen. Hieronder vind je de voorwaarden voor een schadevergoeding:

  • Er is een onrechtmatige daad
  • Deze onrechtmatige daad moet de schuld zijn van iets of iemand
  • Er moet schade zijn
  • Er is een verband tussen de onrechtmatige daad en de schade
  • Als iedereen zich aan de regels had gehouden dan was er geen schade

Voordat je in aanmerking komt voor een eventuele schadevergoeding moet je voldoen aan al deze eisen. De rechter zal uiteindelijk bepalen of de schade ook echt wordt toegekend en hoe hoog de schadevergoeding is. Uiteraard kan je kleine schades ook gewoon afhandelen met je verzekering of die van de tegenpartij. Heb je vragen over een eventuele schadevergoeding na schade? Neem dan contact op met je verzekering of doe online een letselschadetest.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!