Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

In Nederland is iedereen verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Met deze verzekering maken we de zorg voor iedereen toegankelijk zonder dat mensen zichzelf in diepe schulden hoeven te steken wanneer zij een behandeling nodig hebben. Aan het eind van het jaar maken de zorgverzekeraars hun premies voor het nieuwe jaar bekend. Dat is het moment om te kijken of je nog bij de juiste maatschappij zit. Vind jij het lastig om de juiste verzekering te kiezen? Dan hebben wij een aantal handige tips voor je om gemakkelijk tot de juiste keus te komen. Zo weet je zeker dat je niet alleen optimaal verzekerd bent, maar dat je ook een mooi voordeel mee kunt pakken.

Kies de verzekering die bij je past

Het klinkt misschien als een open deur, maar kies de verzekering die bij je past. De basisverzekering is weliswaar verplicht, maar je kunt heel veel aanvullende pakketten kiezen om risico’s te beperken. Kijk echter goed of je deze pakketten wel nodig hebt. Ga je een keer per jaar naar de tandarts en heb je vrijwel nooit gaatjes, dan hoef je niet per se een tandartsverzekering te nemen. Maak je veel gebruik van alternatieve geneeswijzen? Kijk dan eens naar een verzekeraar die deze diensten wil vergoeden. Dat kan je veel geld schelen. Door goed te kijken naar wat je nodig hebt en je niet alleen maar op de kosten te richten, kun je vaak een heel goed pakket samenstellen. Je zult zien dat je hierdoor ook meer geld overhoudt.

Hoe verlaag je de zorgpremie?

Als je verzekerd bent, moet je een zorgpremie betalen. Je kunt de hoogte van de zorgpremie beïnvloeden door te kiezen voor een hoger eigen risico. Dat betekent dat wanneer je zorg nodig hebt, het vastgelegde bedrag voor jouw rekening komt. Hoe hoger dit bedrag, hoe meer je betaalt wanneer je zorg nodig hebt, maar hoe lager je zorgpremie is. Kies je voor een hoog eigen risico, zorg er dan wel voor dat je dit bedrag ook beschikbaar hebt. Anders kom je uiteindelijk alsnog in de problemen. Een tweede manier om je zorgpremie iets te verlagen, is door je premie in een keer te betalen in plaats van maandelijks. Op deze manier kun je een paar procent korting pakken. Tot slot, sluit je al je verzekeringen bij dezelfde aanbieder af, dan kun je vaak profiteren van pakketkorting. Kijk dus ook eens naar de overige verzekeringen van je verzekeraar.

Vergelijk de opties

Aan het eind van het jaar maken verzekeraars hun nieuwe premies bekend. Het is daarom aan te raden om ieder jaar even te kijken of jouw verzekeraar nog altijd de voordeligste is, of dat het loont om over te stappen naar een andere partij. Doe dit voor 1 januari zodat je voordelig verzekerd aan het nieuwe jaar begint.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!