Veranderingen zorgverzekering 2016

Ook in 2016 gaat er weer een hoop veranderen voor jongeren en studenten. Zo gaan weer wat spelregels veranderen voor je zorgtoeslag en zorgverzekering. Hieronder leggen we je kort uit wat er precies gaat veranderen en of je wellicht kunt gaan besparen op je zorgverzekering in 2016.

[box type=”info” align=”alignleft” class=”” width=””]Het is zover, je kunt weer overstappen van zorgverzekering. Overstappen kan nog tot 1 januari 2020, dus regel het vandaag nog. Let op! Het kan zijn dat de pagina die je nu bekijkt niet meer helemaal up-to-date is. Benieuwd naar de zorgpremies voor 2020? Bekijk alle zorgpremies hier en stap direct over. [/box]

Zorgpremie Zoals het er nu naar uitziet gaat het maandelijkse bedrag wat je betaalt aan je zorgverzekering in 2016 met € 8,- per maand omhoog. Je bent in 2016 dus meer kwijt aan je zorgverzekering. Hoeveel je precies meer per maand gaat betalen aan je huidige zorgverzekering krijg je eind november van je zorgverzekeraar te horen. Dan is het moment om te gaan vergelijken, want waarschijnlijk betaal je bij een andere zorgverzekeraar voor hetzelfde minder.

Eigen risico Ieder jaar opnieuw betaal je het eerste gedeelte van je ontvangen zorg zelf, dit heet je eigen risico. Kom je nooit in het ziekenhuis of gebruik je geen medicijnen dan betaal je geen eigen risico. Ieder jaar gaat het eigen risico iets omhoog, zo ook in 2016. In 2015 was je € 375,- kwijt aan je eigen risico in 2016 is het eigen risico € 385,-, € 10,- meer dus. Het is een aanrader om aan het begin van het jaar je eigen risico apart te zetten, voor het geval dat.

Veranderingen basispakket Vanuit je basispakket worden een aantal dingen standaard vergoed, zonder dat het je eigen risico kost. Vanaf 2016 zijn een aantal zaken niet meer standaard inbegrepen, waaronder de vrije artsenkeuze. daarvoor in de plaats komt de sportarts in het basispakket en worden er weer wat meer medicijnen vergoed vanuit het basispakket.

Zorgtoeslag Net als in 2015 worden de regels rondom zorgtoeslag ook in 2016 weer strenger. Hoe hoger je salaris is hoe minder zorgtoeslag je in 2016 krijgt. Het is dan ook een aanrader om in januari 2016 weer eens in te loggen via toeslagen.nl en te kijken of je situatie niet gewijzigd is.

Overstappen Aan het einde van het jaar kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Het wisselen van zorgverzekeraar loont, omdat de verzekeraar waar je nu bij zit zijn vergoedingen en maandpremie verandert. Hierdoor past de zorgverzekering die je nu hebt misschien niet meer bij jouw situatie straks. Of je betaalt bij een andere zorgverzekeraar minder per maand, voor dezelfde zorg. Overstappen kost je niks en is in een aantal simpele stappen zo geregeld.

Op het moment kun je niet meer overstappen, eind 2017 weer. We houden je graag op de hoogte. Meld je aan voor Zorg Alarm!

[button color=”orange” size=”medium” link=”https://www.18ennu.nl/benieuwd-naar-zorgpremies-2017/” icon=”” target=”false”]Overzicht studenten zorgverzekeringen voor 2017[/button]
Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!