5 tips om je stage om te zetten in een baan

Bijna alle studenten die een studie volgen moeten er op een gegeven moment aan geloven, stage lopen. Nou was het vinden van een stageplaats vast al een hele opgave, maar wat na je stage? Heb je net als de meeste studenten de hoop dat je na je stage direct aangenomen wordt? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen en/of laten zien die de kans op een baan vergroten. Om je kans te vergroten op een baan bij het bedrijf waar je stage loopt hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

  1. Relax, je bent al binnen Sloof je niet te veel uit op je stage, meer dan je uiterste best doen kun je waarschijnlijk toch niet. Daarnaast heb je één groot voordeel op alle concurrentie voor die baan. Je bent namelijk al “binnen” in het bedrijf en ze weten als het goed is al wat ze aan je hebben. Een goede tussen- en/of eindbeoordeling levert bijna altijd een baan op bij het bedrijf waar je stage hebt gelopen.
  2. Leer wat van je stage Doe niet alleen je best op je stage, maar straal uit dat je iets wilt leren. Leergierig zijn zien veel bedrijven als een groot pluspunt bij hun stagiaires en personeel. Het is niet alleen een pluspunt voor het bedrijf waar je werkt, maar je leert er ook zelf veel van. Mocht dan uiteindelijk een baan er niet in zitten heb je toch een hoop geleerd en dat helpt in je verdere zoektocht naar een baan in dezelfde sector. 
  3. Laat zien dat je zelf kunt nadenken Er is niets zo prettig voor een manager dan een stagiair die zelf nadenkt over dingen. Je hebt als stagiair namelijk een frisse blik en nieuwe kennis in huis die voor veel bedrijven een welkome aanvulling is. Probeer zoveel mogelijk mee te denken en kom met iets nieuws waarmee je bijvoorbeeld een proces kunt versnellen, zodat het bedrijf misschien wel tijd en geld kan besparen. Zo maak je een onuitwisbare indruk op je stage. Maar probeer je niet overal mee te bemoeien, overdrijven is ook een kunst.
  4. Wees vooral enthousiast Naast de gave hebben om zelf te kunnen nadenken over bepaalde zaken is het ook belangrijk om enthousiast te zijn over het werk dat je doet. Dit moet wel oprecht enthousiasme zijn, overdreven blijheid wordt vaak niet gewaardeerd. Managers hebben meestal een zwak voor personeel dat enthousiast is. Het kan namelijk invloed hebben op de werksfeer binnen de afdeling of het bedrijf.
  5. Is dat wat je wilt? Naast het laten zien van al deze competenties moet je vooral voor jezelf goed nadenken of dit het werk is wat je wilt blijven doen. Mocht je twijfelen dan is het meestal verstandig om na je stage ergens anders een baan te gaan zoeken. Ga wel direct na je stage op zoek naar een nieuwe werkplek, simpelweg omdat je nu nog de kennis en werkervaring hebt die veel bedrijven zoeken.

Stage lopen is ooit bedacht zodat studenten ervaringen op kunnen doen in het werkveld. Doe dit dan ook en probeer zoveel mogelijk te leren tijdens je stage. Laat zien dat je gemotiveerd bent en het werk dat je doet leuk vindt. Na een goede eindbeoordeling zit een baan er bij de meeste bedrijven wel in, maar niemand kan je die garantie geven. De tips hierboven kunnen je waarschijnlijk helpen om de kans op een baan na je stageperiode te vergroten.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!